Aktualności Doradcy Smaku

original

Danie z przyprawą tygodnia: Pstrąg w sosie maślano-koperkowym

FILETY Z PSTRĄGA W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

 

Składniki dla 4 osób:

8 filetów z pstrąga ze skórą

4 rozgniecione ząbki czosnku

Sól, pieprz cytrynowy do smaku

4 łyżki mąki

Olej rzepakowy do smażenia

 

50 g masła roślinnego

4 duże łyżki prażonych płatków migdałowych

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

1 pęczek posiekanego koperku

 

1 pęczek rukoli

4 średniej wielkości pomidory bez skóry

2 łyżki oleju lnianego

 

1

 

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z pstrąga natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koper.

Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem z migdałami. Podawać z plastrami pomidorów i rukolą skropioną olejem lnianym.

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wygląda znakomicie:)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Wszystko mi pasuje, oprocz kopru

Dodaj komentarz