Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Gałka muszkatołowa


Przyprawa ta od wieków uznawana jest za kulinarny afrodyzjak.

 

Gałkę muszkatołową należy dozować z umiarem, dodanie za dużej ilości może zepsuć smak dania. Pamiętajmy więc, aby dodawać do przygotowywanych dań nie więcej niż szczyptę tej przyprawy.

 

Najlepszym sposobem jest dodawanie do potraw świeżo startej gałki, jest wówczas najbardziej aromatyczna.

 

Gałka muszkatołowa to przyprawa bardzo uniwersalna. Stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosu, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.

 

Gałka poprawia smak ciast, deserów owocowych i ponczu. Wzbogaci też smak gulaszu, potraw warzywnych oraz dań z jaj i serów.

 

Ale gałka muszkatołowa ma również inne właściwości. Stosuje się ją w medycynie, głównie w zwalczaniu reumatyzmu, bezsenności, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych. Ze względu na działanie kojące wykorzystuje się ją również w kosmetologii. 

 

Gałka muszkatołowa występuje w wersji: cała i mielona

 

 

11

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ja ją daję zawsze do flaczków wołowych
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Ja dodaje do slonej tarty
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    nero

    Gałka i flaki to jest to

Dodaj komentarz