Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis z przyprawą tygodnia: Świąteczny Kulebiak z grzybami i pieczonym sandaczem

KULEBIAK Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I PIECZONYM SANDACZEM

 

 


Składniki dla 4 osób:

300 g ciasta francuskiego

200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza bez skóry

Kilka suszonych grzybów

2 łyżki oleju rzepakowego

200 g kiszonej kapusty

Obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna

Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Prymat, sól do smaku

1 jajko

 

 

1  1

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, a następnie ugotować, wystudzić, pokroić w paski i podsmażyć wraz z cebulą na oleju.

 

Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować przez około 30 minut z włoszczyzną i przyprawami. Pod koniec dodać grzyby i wystudzić.

 

Ciasto francuskie rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć przygotowaną wcześniej kapustę z grzybami oraz kawałki pieczonego sandacza. Całość delikatnie zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie ponakłuwać. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

 

1

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz