Za nami Święta i łączący się z nimi czas, w trakcie którego niewielu z nas „trzymało dietę”. Nic dziwnego, ciężko odmówić sobie tych wszystkich pyszności, od których uginały się nasze stoły i w przygotowanie których wszyscy byliśmy zaangażowani. Święta właśnie po to są, aby odpocząć, oddać się lenistwu i bez wyrzutów sumienia delektować się sycącym i kalorycznym jedzeniem. Jednak po Nowym Roku wielu z nas postanawia zadbać o dietę i jeść mniej i lżej.
Lżejsza i mniej obciążająca organizm dieta nierzadko obliczona na utratę nadprogramowych kilogramów to częste noworoczne postanowienie. Kto z nas nie obiecywał sobie nigdy „Po Świętach przechodzę na dietę”, „Od Nowego Roku zaczynam się odchudzać”, „Będę ćwiczyć i nie będę jeść słodyczy”?
Postaw na zdrowe sałatki i dania z kaszą, ryżem i roślinami strączkowymi!
Postaw na sałatki i dania, które poza sporą porcją warzyw dostarczą organizmowi cenne i potrzebne kalorie. Bowiem mądra dieta nie polega na głodzeniu się. W zimie, kiedy nie możemy sobie pozwolić na dietę całkowicie eliminującą sycące produkty, nie powinniśmy bazować jedynie na surówkach czy sałatach. Musi być coś jeszcze. A co dokładnie?
Oto kilka pomysłów na to, jak wykorzystać zdrową kaszę, ryż czy rośliny strączkowe. Mam nadzieję, że znajdziecie w nich inspirację i na ich rzecz zrezygnujecie z ziemniaków okraszonych masełkiem i cebulką, mącznych potraw czy smażonego mięsiwa, które owszem bywają pyszne, ale także bardzo niebezpieczne dla zdrowia i szczupłej sylwetki.
Risotto z warzywami |
|
Sałatka z kaszą jęczmienną |
|
Sałatka z ciecierzycy |
Sałatka z oliwkami |
|
Sałatka z soczewicą |
|
Risotto pomidorowe |