Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl kulinarny - Boże Narodzenie z Robertem Sową

Na pewno warto wcześniej zakupić produkty typu olej lniany, bakalie, orzechy. Warto też wcześniej kupić karpia lub inną ulubioną rybę, z której przygotujemy rybę faszerowaną i w galarecie. Dzień przed Wigilią warto też zamarynować świeże filety rybne, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem.

 

Dwa-trzy dni przed Wigilią możemy upiec ciasta. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.

 

Koniecznie trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześnie namoczyć suszone grzyby, owoce oraz ewentualnie fasolę i groch. Należy też namoczyć i zamarynować filety śledziowe.

 

Dużo wcześniej możemy przygotować marynaty i konfitury, z których nie tylko będziemy korzystać podczas świąt, ale również ładnie zapakowane mogą stanowić miły i praktyczny upominek.

 

Warto też pamiętać o namoczeniu maku oraz przygotowaniu masy makowej z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Tak,tak ja pamiętam o tym.Mniej jest wtedy roboty w samą wigilie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    wszystko sprawnie idzie gdy ma się dobrze zorganizowaną pracę i opracowane dania, które będą gościć na naszych stołach
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Ja w tym roku duzo potraw przygotowalam wczesniej, zostal mi sernik, barszcz do zrobienia.Grunt to dobra organizacja

Dodaj komentarz