Aktualności Doradcy Smaku

des

Kreatywna deska przekąsek - jak ją skomponować?

Przygotowanie przyjęcia w domu to naprawdę duże wyzwanie. Poza gotowaniem i pieczeniem musimy znaleźć czas na sprzątanie i udekorowanie domu, wyprasowanie ubrań oraz makijaż. W tej nerwowej sytuacji najlepiej sprawdzą się szybkie przekąski, które nie pochłoną zbyt wiele naszego czasu i energii. Znakomitą opcją jest przygotowanie niebanalnej deski przekąsek, która, poza wyborem dobrej jakości produktów i estetycznym podaniem, nie wymaga od nas dużego nakładu pracy.

Deskę przekąsek, a właściwie serów – bo taka była pierwsza jej forma - wymyślili Francuzi. Nic w tym dziwnego, skoro szacuje się, że rozróżniają ponad 500 gatunków sera! A biorąc pod uwagę ich zamiłowanie do wina była to idealna przekąska, która nie tylko komponowała się z tym czerwonym i białym trunkiem, ale też przygotowywała kubki smakowe do odczuwania nowych doznań. W taki też sposób powstała deska lekkich i pysznych przekąsek, podanych wyjątkowo estetycznie.

Chcąc przygotować taką szybką przekąskę w domu, na początku powinniśmy się zastanowić, w jakim naczyniu zaserwujemy gościom ulubione smakołyki. Idealnie nadaje się do tego drewniana deska, taca, ozdobna patera, kamienna płyta czy ceramiczny talerz. Dopiero gdy znajdziemy w kuchni coś odpowiedniego, możemy zabrać się za listę zakupów. Nie jest to wcale takie proste, ponieważ przekąski trzeba zróżnicować nie tylko pod względem smaku, ale też wyglądu, aby pięknie prezentowały się podane na stole. Do sklepu warto wybrać się jednak nie wcześniej niż na dwa dni przed planowaną imprezą, aby mieć pewność, że produkty, zwłaszcza sery i wędliny, będą świeże. Na desce nie powinno oczywiście zabraknąć różnego rodzaju serów - zaczynając od tych delikatnych, miękkich aż po te intensywne w smaku, słone, a nawet pleśniowe. Jeśli chodzi o wybór wędlin, to tutaj nie mamy ograniczeń - możemy zaserwować szynki dojrzewające, kabanosy oraz wszystkie inne pyszne wyroby. Zdecydowanie nie możemy zapomnieć o warzywach, nie tylko urozmaicą deskę pięknymi kolorami, ale bez wątpienia będą idealną równowagą dla serów i mięsnych przekąsek. Warto więc zaserwować pomidorki koktajlowe, konserwowe ogóreczki, marynowane pieczarki i obowiązkowo oliwki: zarówno te czarne, jak i zielone.

*** Odwiedź Strefę Przekąsek i zainspiruj się pysznymi propozycjami w sam raz na karnawałowe przyjęcia!

Na desce oczywiście możemy zaserwować to, co lubimy, ale bez wątpienia powinniśmy pamiętać o naszych gościach i ich preferencjach. Aby mieć pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie, warto zróżnicować produkty i smaki, które pojawią się na desce pełnej małych pyszności.

Komentarze

  • 0
    img_0554
    Opublikowano

    Marcepanowy kącik

    Bardzo pomysłowo, na desce znajduje się wszystko to co lubię :)

Dodaj komentarz