Aktualności Doradcy Smaku

galareta1

Ryby na święta. Poznaj 3 smaczne inspiracje

Święta bez ryby to rzecz wprost niewyobrażalna. Dlatego już teraz dzielę się z Wami pomysłami na przyrządzenie ryb, które będą prawdziwymi faworytami świątecznego stołu. Będzie coś na ciepło i na zimno. Zapraszam po inspiracje.

Zgodnie z tradycją w Wigilię przestrzegamy postu, stąd też w ten dzień jeszcze chętniej niż w inne dni sięgamy po przepisy na ryby. Śledź i karp to zdecydowani faworyci. O ile ten pierwszy może przyjąć przeróżne postacie, tak ten drugi… zazwyczaj zostaje przygotowany zgodnie z tradycją rodzinną, recepturą babci lub mamy.

Zacznijmy od śledzia….

… klasycznego, marynowanego w sporej ilości cebuli. Aby go przygotować, wystarczy 12 godzin. Wszystko dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw. Owoc jałowca, ziele angielskie i liść laurowy to obowiązkowe trio, które podkreśla smak śledzia, nadając mu jednocześnie wyjątkowy charakter. Sprawdzony przeze mnie przepis znajdziecie TUTAJ. Spróbujcie – nie pożałujecie.

Inną opcją jest ryba w galarecie. Jest to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Dowolność jest tutaj ogromna – możemy wykorzystać do tego „światowego” łososia lub rodzimego szczupaka. Każda z opcji będzie równie dobra – wybór zależy tylko od kulinarnych upodobań.

Rybę w galarecie przygotowuję według tego przepisu. Jest niezwykle pyszna i w trakcie świątecznej uczty znika jako jedno z pierwszych dań. Jeśli nie macie konieczności przygotowania dużych ilości, możecie zdecydować się na przyrządzenie jej w filiżankach. W ten sposób będzie pełniła rolę przystawki lub „przysłowiowej kropki nad i” serwowanej na samym końcu wieczerzy.

A co z karpiem?

To prawdziwy król wigilijnego stołu. Jego zapach wypełnia cały dom. Karp w trakcie świąt to już nie tylko tradycja, ale obowiązek. Nic w tym dziwnego – przeważnie delektujemy się nim tylko raz w roku – właśnie w Wigilię. U mnie także się pojawi. Co roku przygotowuje go z tego przepisu i za każdym razem zachwycam się efektem. Przekonajcie się sami, przygotowując go w tym roku według mojej receptury!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz