Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_40_karpatka_fot_krystian_szczesny_3252

Doradca Smaku V: Karpatka, odc. 40

Przepis z tego odcinka nie tylko jest dedykowany miłośnikom wycieczek górskich. Skorzystają na nim też łasuchy, którzy lubią umilić sobie dzień słodką pysznością. Andrzej Polan przygotował karpatkę z prawdziwego zdarzenia!

Do kawy, na deser po obiedzie i podwieczorek – na kawałek pysznego ciasta zawsze jest odpowiednia pora. Ta kusząca słodycz jest pełna apetycznych smaków, można znaleźć w niej cynamon oraz imbir. Dzięki nim ciasto ma niepowtarzalny smak. Karpatka według przepisu Andrzeja Polana to deser, do którego z przyjemnością powraca się myślami. Warto przygotować ją w domu, ponieważ jest bardzo prosta w wykonaniu.

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to koniecznie powinniście zafundować sobie chwilę przyjemności z karpatką, kawą i dobrą książką.  

Karpatka

Ciasto:
100 g masła,
250 g wody,
2 łyżki kakao,
250 g mąki pszennej,
7 jajek,
Sól morska Prymat,
Proszek do pieczenia.
Krem:
800 ml mleka,
10 żółtek,
250 g mąki krupczatki,
250 g drobnego cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
200 g masła,
Imbir mielony Prymat,
Cynamon mielony Prymat.
do dekoracji: owoce np. jeżyny, maliny, jagody; cukier puder, liście mięty.

 

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    To wogule do karpatki nie podobne . Wiesz wogule jak karpatka wyglada ? Chyba nie.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Anonim wiesz w ogóle jak się pisze wogule ?A karpatka całkiem fajna.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A tak "wogule" to radzę zamiast oglądac programy kulinarne, poczytać słownik ortograficzny.

Dodaj komentarz