Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_38_kaczka_sliwki_fot_krystian_szczesny_3043

Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

Kaczka najczęściej jest podawana z jabłkami albo soczystą żurawiną. Jesteście gotowi na przełamanie klasyki i przygotowanie tego pysznego mięsa ze śliwkami i kaszą jaglaną? Spróbujcie tej kompozycji, ponieważ z umiejętnie dobranymi przyprawami smakuje rewelacyjnie.

W tym odcinku Andrzej Polan zdradzi na czym polega proces konfitowania kaczki. Warto znać ten sposób, ponieważ dzięki niemu, każde mięsiwo będzie niezwykle miękkie i delikatne. Kaczka powinna być dobrze doprawiona, dlatego można wzbogacić jej smak Tymiankiem, Gałką muszkatołową oraz Kminkiem Prymat. Mięso jest urozmaicone śliwkami. Owoce są otulone karmelizowanym miodem oraz zielem angielskim mielonym Prymat. Takie zestawienie tworzy słodko-pikantny smak, który zachwyci nawet najbardziej delikatne podniebienia.  

Kaczka na obiad to doskonały pomysł, ponieważ jest to mięso sycące i bardzo smaczne. W zestawieniu ze śliwkami tworzą dobraną parę.

Składniki:

4 udka z kaczki,
2 szalotki,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 korzeń selera,
150 g suchej kaszy jęczmiennej grubej,
700 ml Rosołu warzywnego Kucharek,
50 g sera dojrzewającego bursztyn (startego),
1 łyżka miodu wielokwiatowego,
10 śliwek węgierek,
Pęczek koperku,
1 l oleju,
2 łyżki masła klarowanego,
1 łyżka masła,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Majeranek otarty, Kminek mielony, Gałka muszkatołowa, Tymianek, Ziele angielskie mielone, Cynamon mielony Prymat.

Przepis znajdziecie TUTAJ.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz