Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_71507640_s

Wołowina - konkretny jesienny posiłek

Coraz zimniejsze jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę na treściwe i sycące posiłki. Dobrym rozwiązaniem na pożywny obiad jest mięso wołowe. Warto zastanowić się, jakie dania można z niego przygotować, a jest ich bez liku!

 

Wołowina ma wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem stosunkowo łatwo przyswajalnego białka, zawiera wiele żelaza oraz pomaga uzupełnić witaminę B12. Szczególnie jej obecność w diecie powinni uwzględnić wszyscy aktywnie uprawiający sport. Co wreszcie bardzo ważne – przy odrobinie starania można wydobyć z niej wyjątkowy smak, różniący się od smaku wieprzowiny czy powszechnego drobiu.Świetnym pomysłem na obiad jest gulasz wołowy. W sklepach można z łatwością dostać mięso przeznaczone właśnie do gulaszu, pokrojone i gotowe do użycia. Ważne, żeby do mięsa przyrządzić odpowiednio przygotowany i doprawiony sos. Przydatny okazuje się koncentrat pomidorowy, który przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem, sproszkowaną papryką czy tymiankiem. Możemy sobie ułatwić zadanie i użyć gotowej mieszanki przypraw przeznaczonej właśnie do gulaszu.

 

Obecnie coraz modniejsze stają się w naszej kuchni burgery, czyli duże bułki z kotletem mielonym lub siekanym w środku. Burgery robi się głównie z wołowiny. Mielone mięso najpierw się formuje, a następnie smaży na patelni. Oprócz soli i pieprzu, warto użyć również do przyprawienia gorczycy i kolendry. Z mięsem można zmieszać także świeżego lub suszonego czosnku i cebuli. Bułka i kotlet to oczywiście nie wszystko; do burgera często dodaje się żółty ser, sałatę, paprykę i wiele innych składników – na co tylko mamy ochotę! Warto polepszyć smak kanapki wyrazistym sosem.

 

Wołowina to także sposób na przystawkę. Znanym i cenionym daniem polskiej kuchni jest tatar, czyli zmielone lub posiekane surowe mięso wołowe z dodatkiem oleju, żółtka, cebuli i przypraw. Wybierając mięso powinniśmy być wyjątkowo uważni – po pierwsze musi być bardzo świeże, a po drugie chude. Dobrze nadaje się do tego polędwica. Zazwyczaj w roli przypraw pojawiają się nieodłączne sól i pieprz, ale oczywiście warto pokusić się o inne sposoby wydobycia z niego smaku. Tatar najczęściej podaje się w naczyniu i kładzie na niego żółtko ze sparzonego jaja, ale równie dobrze smakował będzie w postaci pasty do smarowania kromek albo małych grzanek.

 


Bardzo dobrym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek jest pieczeń wołowa. Można ją jeść na gorąco, jako danie obiadowe, i na zimno – jako wędlinę. Mięso na pieczeń warto natrzeć przyprawami, np. majerankiem, pieprzem, rozmarynem, a przed włożeniem do piekarnika obsmażyć je na patelni. To wszystko, żeby nie wyschło i nie straciło soczystości w czasie pieczenia. Do pieczeni polecam dodać pasujące zioła, np. liść lubczyku.

 

 

Fani soczystego i jak najmniej przetworzonego mięsa na pewno docenią steki wołowe. Najlepszą częścią do ich przyrządzania jest antrykot, rostbef lub polędwica. Mimo że przygotowanie steka nie wydaje się skomplikowane i sprowadza się w zasadzie do usmażenia go na patelni, nie jest to wcale zadanie łatwe i wymaga wprawy i znajomości kilku zasad, z których najważniejsze to:
1. nie wrzucajmy na patelnię mięsa zimnego dopiero wyjętego z lodówki;
2. nie nakłuwajmy mięsa w czasie smażenia;
3. nie krójmy mięsa bezpośrednio po usmażeniu. Pozwólmy mu odpocząć.

 

Różne są natomiast szkoły co do solenia steków. Niektórzy mówią, że powinno się to robić bezpośrednio przed smażeniem, inni, że dopiero na talerzu, równocześnie z dodawaniem pieprzu. Smak mięsa można wzbogacić, roztapiając na nim masło z dodatkiem czosnku i ziół (np. tymianku czy oregano). Stek stekowi nierówny, wszystko zależy od tego, czy ktoś lubi mięso „krwiste”, czy porządnie usmażone. Jedno jest pewne – to solidny i konkretny posiłek.

 

Nieco bardziej złożonym daniem są bitki wołowe. Dobrze smakują, jeśli przez noc zamarynuje się je w soli, pieprzu, oleju i przyprawach. Można też użyć do tego gotowej marynaty w płynie. Po obsmażeniu mięso wystarczy dusić w rondlu razem z cebulą, czosnkiem i wodą. Do sosu warto dosypać trochę mąki, żeby całość zgęstniała. W czasie duszenia mięsa koniecznie dodajmy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, całością całość nabierze głębokiego smaku. Jeśli skorzystacie z tych zasad, możecie być pewni, że bitki będą soczyste, kruche i bardzo, bardzo smaczne. Idealne na jesienny obiad!

Jak widać, wieprzowina i drób to nie wszystko. Warto pamiętać o wołowinie, z której można przyrządzić bardzo wiele smacznych i pożywnych dań. Jest ona nieco droższa od wieprzowiny i drobiu, ale nie trzeba przecież od razu kupować japońskiej wołowiny Kobe. Potrawy wymienione powyżej to tylko przykłady, jest ich znacznie więcej – każdy znajdzie coś dla siebie. Ważne tylko, żeby kupić dobrej jakości mięso, a reszta już pójdzie!


Polecam!

       

Antrykot wołowy z warzywami

 

Wołowina w piwie

 

Pieczeń wołowa z grzybami

 

         

Pierogi z wołowiną i soczewicą

 

Wolno duszona wołowina

 

Klops z mięsa wołowego

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    u mnie wołowina bardzo rzadko występuje na stole
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    a u mnie za to bardzo często, mój mąż mógłby ją jeść codziennie:-)

Dodaj komentarz