Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_37_drozdzowe_na_okraglo_fot_krystian_szczesny_2959

Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37

Ciasto drożdżowe smakuje doskonale nie tylko w wersji na słodko. Andrzej Polan w programie przygotował ciasto z pieczarkami i dużą ilością sera.

Jeśli ktoś z Was uważa, że wykonanie ciasta drożdżowego jest trudne, to zdecydowanie powinien spróbować przepis na ten smakołyk od Andrzeja Polana. Dzięki niemu przekonacie się, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest naprawdę łatwe. Cały sekret tkwi w tym, aby wszystkie składniki energicznie wymieszać, a następnie pozwolić wyrobionej masie spokojnie wyrosnąć. Drożdżówka idealnie komponuje się z farszem, który składa się z sera oraz pieczarek. Aby wzbogacić smak nadzienia wystarczy dodać odrobinę Tymianku oraz Rozmarynu Prymat. Dzięki tym przyprawom smakołyk będzie pachniał bardzo kusząco.

Możecie być pewni, że po upieczeniu ciasta nie będziecie mogli się powstrzymać od zajadania się nim.

Składniki:

Masło klarowane do smażenia,
2 jajka do posmarowania ciasta.
Ciasto:
300 ml wody,
150 ml mleka,
1 kg mąki pszennej,
200 ml oleju rzepakowego,
100 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru drobnego.
Farsz:
1 cebula,
300 g pieczarek,
200 g mielonego twarogu,
200 g sera dojrzewającego typu parmezan, gran padano lub bursztyn,
3 kulki sera mozzarella w zalewie.
Do smaku: Tymianek, Rozmaryn, Oregano, Pieprz czarny Prymat, Masło klarowane do smażenia.

 

Sposób przygotowania znajdziesz TUTAJ

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne drożdżóweczki, do tego kubek mleka i nic mi więcej nie trzeba :)
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    alez ona smacznie wygląda, fajna sprawa taka jedna duża drożdżówka w wersji wytrawnej :)

Dodaj komentarz