Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_35_balkazany_wedzonka_fot_krystian_szczesny_2784

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

Jesienią zapiekane dania to skarb! Są sycące, rozgrzewające, a w dodatku bardzo smaczne. Zapiekanki najczęściej kojarzą nam się z długą bagietką z dodatkiem żółtego sera i pieczarek, ale nic bardziej mylnego! Można je przygotować też z sezonowych warzyw, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy i ulubionego kawałka mięsa.

Wiele kuchni świata ma swoje przepisy na zapiekane potrawy - Włosi przyrządzają lasagne, a Grecy musakę z mieloną jagnięciną. Do niedawna w polskich domach zapiekanka była bardziej kojarzona z niezdrowym fast foodem, a niżeli z szybkim, jednogarnkowym obiadem. Na szczęście trochę się u nas zmieniło i chętnie wkładamy do piekarnika to, co akurat mamy pod ręką. Andrzej Polan proponuje pysznego bakłażana z wędzonym boczkiem, kaszą i bryndzą, może skusicie się na aromatyczną zapiekankę w polskiej odsłonie?

Składniki:
2 duże bakłażany
Mąka pszenna do panierowania
150 g zmielonego wędzonego boczku
200 g bryndzy owczej
Olej rzepakowy do smażenia

Farsz:
1 cebula
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
150 g kaszy pęczak lekko podgotowanej
5 pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
Kilka Oliwek zielonych Smak

Do smaku:
Cząber, Oregano, Bazylia, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat


Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    oglądałam ten odcinek,super apetyczny bakłażan :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne jedzonko i apetycznie podane :)
  • 0
    12548846_943428995733138_4422917600543905747_n
    Opublikowano

    Małgorzata37

    Bardzo lubię bakłażany pod różną postacią, przepis super

Dodaj komentarz