Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_31_golonka_cydr_fot_krystian_szczesny_2531

Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

Golonka - przez jednych uwielbiana, przez innych omijana szerokim łukiem. Uważana za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Odpowiednio przygotowana golonka będzie rozpływać się w ustach i zachwyci swoim delikatnym smakiem.

Trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez apetycznej golonki. Mimo że uchodzi za mięso wysokokaloryczne, a co za tym idzie tuczące, to wszystko rekompensuje swoim wyśmienitym smakiem. Niektórym ten fakt zupełnie nie przeszkadza i bez obaw zajadają się pieczoną lub gotowaną golonką. Z kolei osobom, które przesadnie dbają o linię, poleca się odkrojenie tłustej części mięsa. Andrzej Polan udowodnił, że nie martwi się dodatkowymi kaloriami i przyrządził smakowitą golonkę - zamarynowaną w majeranku i rozmarynie, duszoną w cydrze i podaną z kapustą na... grzance. 

 

Składniki:
2 golonki bez kości
1 litr cydru
2 cebule
1/2 główki białej kapusty
1 jabłko
3 duże kromki dobrego pieczywa
Chrzan tarty Smak
Olej rzepakowy
Liść laurowy Prymat

Do smaku: Rozmaryn, Majeranek, Ziele angielskie mielone, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Do dekoracji: kilka gałązek kopru

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz