Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia - pani jesiennego gotowania

Dynia - pani jesiennego gotowania

Sama w sobie jest delikatna i neutralna w smaku. Jednak w połączeniu z przyprawami oraz innymi produktami okazuje się warzywem z ogromnymi możliwościami. Warto w tę jesień zajadać się sycącą i aromatyczną zupą dyniową, tartami czy kaszottem, a nawet ciastami z dodatkiem tego warzywa, na które właśnie teraz nadszedł najlepszy sezon.

 

 

Dla zagorzałych zwolenników dyni, a także dla tych, którzy właśnie w tym roku pragną rozpocząć swoją przygodę z tym warzywem, nastał najlepszy moment. Stragany aż uginają się pod ciężarem dorodnych i dojrzałych dyń.

 

Dynia w kuchni polskiej jest znana i popularna od wieków i nie pozwólcie wmówić sobie, że jej upowszechnienie to zasługa Amerykanów i święta Halloween. Oczywiście mają oni także sporo zasług, jeśli chodzi o „odświeżenie” wizerunku dyni. To dzięki inspiracjom prosto z USA nie tylko drążymy w nich wymyślne wzory i tworzymy dekoracje, ale także gotujemy tradycyjną „pumpkin soup” z grzankami i prażonymi pestkami dyni. Te ostatnie były kiedyś jednym z ulubionych przysmaków dzieci i w dawnej Polsce służyły jako łakocie (!). Ponadto polskie gospodynie, szczególnie na Śląsku, specjalizowały się w marynowaniu dyń, które zamykano w słoikach i jedzono jeszcze długo po sezonie na to warzywo. 

 

Dynia - pani jesiennego gotowania Dynia - pani jesiennego gotowania

Przyglądając się Waszym przepisom, odnoszę wrażenie, że najbardziej lubicie wykorzystywać dynię do deserów. Jeśli się mylę, koniecznie wyprowadźcie mnie z błędu. 

Dynia - pani jesiennego gotowania

Dynia - pani jesiennego gotowania

Dynia uwielbia przyprawy

Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym i subtelnym w smaku, dlatego choć pełna witamin i cennych pierwiastków, niedoprawiona może się wydać odrobinę mdła. Dlatego poza solą i pieprzem, które zwykle służą do nadawania podstawowych smaków, warto pod ręką mieć kilka przypraw idealnie komponujących się z dynią. Aby zaostrzyć smak dyni, pamiętaj o imbirze mielonym. Głębi smaku i korzennego aromatu doda Gałka muszkatołowa. Jej szczypta będzie idealnym dodatkiem do zupy dyniowej.

 

Przygotowując desery dyniowe, nie zapomnijcie o cynamonie. Jego aromat tworzy duet perfekcyjny nie tylko z jabłkami i gruszkami. Słodkawego smaku oraz intensywniejszego koloru doda dyni Papryka słodka mielona, z kolei ogniście pikantnego Chili pieprz cayenne


Polecam!

 Dynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowaniaDynia - pani jesiennego gotowania Dynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowaniaDynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowania

Krem dyniowo-serowy

 Dynia - pani jesiennego gotowania

Dyniowe leniwe

 Dynia - pani jesiennego gotowania

Chleb dyniowy ze słonecznikiem

 

 Dynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowaniaDynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowaniaDynia - pani jesiennego gotowania  Dynia - pani jesiennego gotowania

Tarta dyniowo-buraczkowa

 Dynia - pani jesiennego gotowania

Marmolada dyniowo-jabłkowa

 Dynia - pani jesiennego gotowania

Krem dyniowo-kokosowy

 

bietka 30.10.2016 16:05
bardo smaczne propozycje :)
Monika-twin 30.10.2016 10:28
Super przepisy! Uwielbiam dynię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak