Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_29_ryba_smietana_fot_krystian_szczesny_2350

Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29

Delikatna i aromatyczna - taka właśnie jest ryba w wykonaniu Andrzeja Polana. Tym razem towarzyszą jej typowo polskie dodatki: świeże borowiki oraz tarty chrzan. Jestem pewny, że pieczony dorsz zachwyci miłośników tradycyjnego smaku i już wkrótce pojawi się na Waszych stołach.

Chrzan tarty uchodzi za bardzo wyrazisty i ostry w smaku dodatek do dań, dlatego należy uważać, aby z nim nie przesadzić. Nie oznacza to oczywiście, aby całkiem z niego zrezygnować, w końcu z rybami komponuje się znakomicie. Niewielka ilość chrzanu w sosie śmietanowym zupełnie odmieni jego charakter. A gdy jeszcze połączy się ze smażonymi grzybami, okazuje się, że właśnie odkryliśmy nowy, niebanalny smak. Niewiele też trzeba, aby tą wyjątkowość podkreślić - odrobina przyprawy do ryb, tymianku, soli i pieprzu z pewnością wystarczy.

Składniki
1 kg filetu z dorsza (4 kawałki bez skóry)
3 cebule szalotki
6 łyżek masła klarowanego
200 g borowików (świeże lub mrożone)
Musztarda francuska Prymat
Chrzan tarty Smak
500 ml śmietany 30%
250 g szpinaku baby
½ pęczka szczypiorku

Do smaku: Tymianek, Przyprawa do ryb, Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz