Aktualności Doradcy Smaku

laskie

Kluski – nasza pyszna polska specjalność

Są przepyszne, na talerzu prezentują się zniewalająco i przywodzą na myśl najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Wystarczy okrasić je masełkiem czy zeszkloną cebulką i przystroić świeżymi ziołami. Powiedzmy sobie szczerze, to nasza polska specjalność i powrót do korzeni. Tej jesieni postawmy na kluchy, kopytka czy pyzy.

 

 

 

Mogą być przygotowane w bardzo rustykalny sposób – na bazie mąki, ziemniaków, jaj czy twarogu, z tradycyjną omastą. Możemy pokusić się o innowacje i czerpanie z kuchni innych krajów, na przykład świetną okrasą na bazie zdrowych składników może być śródziemnomorskie pesto z bazylii czy jarmużu. Będzie świetnym przełamaniem – nie tylko kolorystycznym – dla cięższych i sycących klusek.

 

Większość takich wyrobów można zamrozić, więc jeśli już zdecydujemy się na ich przygotowanie, warto zrobić większy zapas. Jestem przekonany, że w niejednym domu cała partia zostanie zjedzona prosto po wyjęciu z wody. Spróbujcie jednak zostawić sobie co nieco na drugi dzień, bo odsmażone kluseczki mogą konkurować jedynie z odsmażanymi ziemniaczkami.

 

 

Kluski także w sam raz do zup

Pulchne kluski są idealne nie tylko jako danie główne. Świetnie smakują także w zupach, a do wyboru mamy ich całe bogactwo. Warto pokusić się o zastąpienie nimi tradycyjnego makaronu lub ryżu. Dodatek kluseczek nie tylko podniesie smak zupy, ale też sprawi, że pierwsze danie będzie miało szansę zastąpić cały obiad.

 


Royal – Wystarczą 2 jajka i 1/3 szklanki śmietanki oraz szczypta soli. Wszystko należy ubić i zapiec w formie w kąpieli wodnej przez 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu kroimy w kostke i dorzucamy do zupy.

Kładzione – Pół szklanki mąki, szczyptę soli i odrobinę wody mieszamy z jednym dużym jajem, a następnie ucieramy na puszyste ciasto. Łyżką kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut.

Ptysiowe – Gotujemy 150 ml wody z dodatkiem odrobiny masła. Dosypujemy 10 dag mąki i podgrzewamy, jednocześnie mieszając do uzyskania szklistej masy. Kiedy ostygnie miksujemy ją z 3 jajkami. Z takiej masy oddzielamy łyżką podłużne kluseczki i ponownie rzucamy na wrząt

 


Polecam!

       

Kluski śląskie

 

Jaglane leniwe

 

Kluski kładzione z jabłkami

 

         

Pyzy z pasztetową

 

Knedle ze śliwkami

 

Cepeliny z farszem drobiowym

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz