Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_26_krem_salata_fot_krystian_szczesny_2211

Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

Klasyczny dodatek do kanapek i dań głównych nieoczekiwanie zmienił swoje przeznaczenie. Okazuje się, że zielona sałata to także idealny składnik na... aksamitną zupę. W takiej wersji na pewno jej jeszcze nie próbowaliście, więc pozostaje tylko decyzja, kiedy w swoich domach przygotujecie ten przepyszny krem.

Dyniowy, brokułowy, marchewkowy czy buraczkowy - tymi kremami delektujemy się na okrągło i prawdopodobnie mogły nam się przejeść. Dlatego z pomocą w poszukiwaniu nowych połączeń smakowych przyszedł Andrzej Polan, który kreatywnie rozprawił się z sałatą masłową. Mimo że większość z nas nie kojarzy sałaty z zupą kremem, to zapewniam, że smak jest zniewalający. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a dla podkreślenia jego aromatu wystarczy naprawdę niewiele - pieprz kolorowy, kilka liści laurowych i niezastąpione ziele angielskie.

 

Składniki:
Pęczek włoszczyzny
3-4 średnie ziemniaki
2 łyżki serka mascarpone
1 duża główka sałaty masłowej
2 łyżki masła klarowanego
1 duża główka sałaty masłowej
2 łyżki masła klarowanego
1 kolba kukurydzy
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Kilka jeżyn do dekoracji

Do smaku: Ziele angielskie całe, 2-3 Liście laurowe, Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat

Sposób przygotowanie znajdziecie TUTAJ.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz