Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_24_poledwiczka_na_dziko_fot_krystian_szczesny_2050

Doradca Smaku V: Polędwiczka wieprzowa na dziko, odc. 24

Prezentowany przepis w tym odcinku spodoba się wszystkim, którzy lubią łączyć różne smaki. Polędwiczka wieprzowa to mięso delikatne i soczyste, a z dobrze dobranymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. Poznajcie pomysł Andrzeja Polana na ciekawe i bardzo smaczne przyrządzenie mięsa!

Polędwiczka z programu była podana z ogórkiem i jeżynami. Takie zestawienie obiadowe przełamuje klasyczne przygotowanie tego mięsa. Smak potrawy dopełnia tymianek, rozmaryn oraz gałka muszkatołowa Prymat. Ciekawym sposobem na doprawienie polędwiczki jest wcześniejsze oprószenie deski do krojenia przyprawami i dokładne obtoczenie wieprzowiny w ziołach. Jeżyny, jako dodatek do mięsa sprawdzają się idealnie. Dzięki tym owocom poznacie polędwiczkę w zupełnie nowej odsłonie, która na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
2 garści szpinaku baby
3 świeże zielone ogórki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Ocet jabłkowy
1 cytryna
250 g jeżyn (mrożonych lub świeżych)
Musztarda sarepska Prymat
Olej rzepakowy
1 łyżka masła klarowanego

Do smaku: Owoc jałowca cały, Tymianek, Rozmaryn, Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz