Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_22_katoflanka_fot_krystian_szczesny_1905

Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

Komu z Was chwile błogiego dzieciństwa kojarzą się kartoflanką? Jeśli macie ochotę na przysmaki serwowane przez babcie, to z pewnością dzięki dzisiejszemu odcinkowi przeniesiecie się wspomnieniami do beztroskich czasów młodości.

Wykonanie tej zupy jest dziecinnie łatwe! Na początek przygotujcie wywar z włoszczyzny i kości schabowych. Dodajcie ziarenka ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych Prymat. Dzięki nim zupa będzie aromatyczna i bardzo kusząca. Aby kartoflanka miała piękny kolor i niepowtarzalny smak pokuście się o dodanie zakwasu do żuru. Dopełnieniem tej pysznej zupy będą plasterki smażonej kiełbasy i sera bundz. Tak przygotowana potrawa na pewno Wam posmakuje i przypomni smaki dzieciństwa.

Przygotujcie cały gar tej pysznej zupy! Wasi domownicy na pewno będą prosić o repetę – nie wiecie co to? Koniecznie obejrzyjcie odcinek, a poznacie znaczenie tego tajemniczego słowa.

Składniki:

500 g wędzonych kości schabowych,
150 g sera bundz,
10 plasterków suchej krakowskiej,
150 g ugotowanej kaszy pęczak,
świeża włoszczyzna,
1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek,
3 cebule,
5-6 ziemniaków,
200 ml zakwasu do żurku,
Kilka liści laurowych Prymat,
Kilka Ziaren Ziela angielskiego Prymat,
Olej rzepakowy do smażenia.

Do smaku: Majeranek otarty, Pieprz czarny Prymat,
Do dekoracji: pęczek świeżego koperku.

 

 

Po przepis zapraszam TUTAJ.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz