Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_20_barszcz_ukrainski_fot_krystian_szczesny_1744

Doradca Smaku V: Barszcz ukraiński ze smażonymi warzywami, odc. 20

Gdy aura za oknem nie sprzyja, warto przygotować obiad, który będzie rozgrzewający i bardzo sycący. W dzisiejszym odcinku Andrzej Polan zaprezentował barszcz ukraiński.

Porcja tej pysznej zupy to prawdziwa witaminowa bomba, ponieważ zawiera jabłko, marchew, seler i buraki. Wszystkie warzywa korzenne zostały drobno pokrojone w zapałki, a następnie podsmażone w towarzystwie kapusty kiszonej. Smak dania został podkreślony zielem angielskim, liściem laurowym oraz cząbrem Prymat. Tak dobrane przyprawy stworzyły danie, które nie tylko pięknie pachniało, ale też doskonale smakowało.

Wszyscy zwolennicy potraw o mocnym i wyrazistym smaku będą bardzo zadowoleni! Śmiało możecie dodać łyżkę chrzanu śmietankowego do barszczu. Dzięki niemu danie będzie intensywniejsze.

Składniki:
2 kg buraków czerwonych
Włoszczyzna
3 kwaśne jabłka
2 łyżki octu spirytusowego
Szczypta cukru
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 seler naciowy
200 g kapusty kwaszonej
150 g fasolki szparagowej
Olej rzepakowy do smażenia
150 ml śmietany 18% do ubicia (schłodzonej)
Pęczek szczypiorku
Chrzan śmietankowy Smak

Do smaku:
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek otarty Prymat
Cząber Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat

Po przepis zapraszam TUTAJ

·        

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    taki barszczyk jest bardzo smaczny, czasami gości w mojej kuchni, tylko ja nigdy nie dodawałam kapusty kwaszonej ani fasolki szparagowej, ale myślę że również by mi smakował :)

Dodaj komentarz