Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_17_zawijaniec_z_kapusty_fot_maciejpiourko_0114

Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

Jeśli lubicie proste, lecz niebanalne rozwiązania, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Andrzej Polan proponuje, abyście przyrządzili dla swoich domowników zawijańca z wołowiną. Jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zobaczycie sami – będzie szybko i łatwo, ale też pysznie.

Sekret niesamowitego smaku tego dania tkwi w farszu. Wśród jego składników znajdują się m.in. pomidory, ryż, rodzynki i wołowina. Brzmi ciekawie, prawda? A to dopiero początek! Tak powstały farsz koniecznie trzeba doprawić np. Przyprawą do wołowiny Prymat, która podkreśli jego smak i nada mu niezwykły aromat, a następnie otulić parzonymi liśćmi kapusty.

Czy wiesz, że…  zawijańce równie dobrze smakują z jogurtem greckim? Z powodzeniem zastępuje on klasyczny sos pomidorowy, którym najczęściej polewane są standardowe gołąbki. 

 

 

Składniki:

1 kapusta zielona (około 10 liści)
400 g mielonej wołowiny
2 szklanki ryżu
3 żółte cebule
100 g rodzynek
1 łyżka pasty paprykowej
4 polskie pomidory
świeża włoszczyzna
Rosół warzywny Kucharek
50 g sera parmezan
Bułka tarta Prymat
1 mały pęczek szczypiorku
200 ml jogurtu greckiego
Przyprawa do wołowiny Prymat
Olej sezamowo-rzepakowy
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska Prymat, cukier

 

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    Moj mąż uwielbia wołowine,więc muszę wyprobować przepis☺

Dodaj komentarz