Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_14_boczniaki_fot_krystian_szczesny_1438

Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Boczniaki można przygotowywać na wiele sposób. Jestem ciekawy czy jedliście już sakiewki z bocznikami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie tych w wersji Andrzeja Polana. Boczniki smażone z selerem to kompozycja smakowa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom grzybów.

Całe danie jest w klimacie orientalnym za sprawą dodanego imbiru, kolendry i czarnego pieprzu Prymat. Nie zapomnijcie o dodaniu do grzybów kminku mielonego, dzięki niemu boczniakowe pyszności staną się lekkostrawne. Grzyby podane w sakiewkach to innowacyjny sposób na zachwycenie domowników. Dla urozmaicenia smaku dania głównego warto przygotować sos słodko-kwaśny, który z octem jabłkowym i z olejem sezamowo-rzepakowym smakuje rewelacyjnie. Sakiewki wystarczy polać sosem i gotowe!

Jest to ciekawe i smaczne danie, któremu nie można się oprzeć, dlatego na jednej dokładce na pewno się nie skończy.

 

Składniki:

200 g świeżych boczniaków,
1 pęczek szczypiorku,
1 seler,
1 opakowanie papieru ryżowego (4 arkusze),
Olej sezamowo-rzepakowy,
1 szalotka,
1 cebula dymka (biała część),
50 ml ciemnego sosu sojowego,
3 łyżeczki octu jabłkowego,
Do smaku: Kminek mielony, Kolendra cała, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat,
Do dekoracji: świeża kolendra.

Po przepis zapraszam TUTAJ!

Komentarze

  • 1
    murzynki
    Opublikowano

    Internetowa Kuchnia

    świetny i oryginalny przepis! :)
  • 0
    dscn3070
    Opublikowano

    MonikaW

    ten przepis chyba podobał mi się z najbardziej z nowego sezonu
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Dziękuję! Jestem pewien, że posmakuje :)
  • 0
    image201604240005
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    Kiedyś w restauracji zamówiłam polędwicę wieprzową właśnie z boczniakami,od tamtej pory unikam tych grzybów... :/

Dodaj komentarz