Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_13_grzyby_z_peczakiem_fot_krystian_szczesny_1333

Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

Wbrew pozorom inspiracją na obiad wcale nie musi być mięso. Myśląc o kolejnym posiłku warto wziąć pod uwagę kaszę, która po latach wraca do łask i obok ziemniaków, makaronu czy ryżu, staje się regularnym dodatkiem do naszych dań. Dzięki niemałej zawartości skrobi posiada wysoką wartość odżywczą i idealnie nadaje się nie tylko na uzupełnienie potrawy, ale też na wystąpienie w roli głównej.

Polacy zaczęli dbać o zdrowe odżywianie, a wraz z tym trendem zaczęli jeść kaszę. Jaglana, gryczana czy pęczak - to bez znaczenia, każda z nich jest zdrowa i posiada inne wartości. Najważniejsze, że w końcu doceniliśmy smak kaszy i z przyjemnością serwujemy ją na swoich talerzach. Oczywiście te jadalne nasiona potrzebują dobrego towarzystwa, czyli dodatków podkreślających ich niezwykłe walory. Andrzej Polan przygotował więc kaszę pęczak z grzybami leśnymi, które o tej porze roku smakują wyjątkowo. Z odrobiną serka mascarpone i startym serem dojrzewającym uzyskał kompozycję pełną aromatów. Całość doprawił cząbrem i lubczykiem, powszechnie znanym afrodyzjakiem - takiemu bukietowi smaków mało kto się oprze.

Składniki:
250 g surowej kaszy pęczak
1 pęczek świeżej włoszczyzny
1 kostka Rosołu z kury Kucharek
1 cebula
200 g kurek (lub innych grzybów świeżych lub mrożonych)
2 łyżki Szczawiu siekanego Smak
2 garście szpinaku baby
100 g serka mascarpone
100 g startego sera dojrzewającego (np. bursztyn)
3 łyżki masła
2 jajka
Olej rzepakowy do smażenia

Do smaku: Cząber, Liść lubczyku, Pieprz czarny, Sól morska Prymat


Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    dscn3070
    Opublikowano

    MonikaW

    Bardzo podoba mi się ten pomysł
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Na pewno zasmakuje :)

Dodaj komentarz