Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_11_ciasto_szpinak_fot_krystian_szczesny_3382

Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

Wielu z nas szpinak kojarzy się z koszmarem lat szkolnych, gdy byliśmy zmuszani jeść zieloną, bezsmakową papkę. Na szczęście szpinak udało się odczarować i zaczęliśmy go serwować przy każdej możliwej okazji. Trudno już znaleźć restaurację, w której nie podaje się szpinaku i trudno znaleźć dom, w którym przynajmniej kilka razy w miesiącu nie przygotowuje się na obiad czy kolację smacznych, zielonych liści.

Jednak przywykliśmy zajadać się szpinakiem jako dodatkiem do dań wytrawnych. Najczęściej przyprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem, dlatego trudno nam sobie wyobrazić go w... deserach. A prawda jest taka, że zielone liście nie tylko komponują się ze śmietaną i jajkiem, ale też fantastycznie smakują i nadają pięknego koloru wszelkim wypiekom. Możemy go dodawać zarówno do ciasta naleśnikowego, ale też do innych mas. Andrzej Polan postawił na słodkie ciasto szpinakowe z olejem arachidowym i limonką. Całość skomponował z sezonowymi, skarmelizowanymi owocami i śmietaną z mascarpone. Jeśli ktoś jeszcze nie jest przekonany do szpinaku w swoim jadłospisie, to po spróbowaniu tego wypieku na pewno zmieni zdanie.

Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 jajka
Ok. 7 łyżek stołowych drobnego cukru
1 limonka
½ szklanki oleju arachidowo-rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 litr śmietanki 30%
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 brzoskwinie
2 nektarynki
1 morela
Olej do posmarowania formy
1 laska Wanilii Prymat

Do smaku:
Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    han6
    Opublikowano

    AniaHania

    Ciekawe ciasto, prezentuje się znakomicie

Dodaj komentarz