Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_46849959_s

Wrzesień ma słodki smak gruszki

Na targach i w sklepach właśnie pojawiły się w ogromnych ilościach i w wielu rodzajach. Mowa oczywiście o gruszkach, które teraz mają swoje „5 minut”. O tej porze roku pachną sadem i słońcem, w dodatku smakują słodko i soczyście. Być może nigdy nie będą daniem głównym na naszych talerzach, ale są idealnym dodatkiem, który podkreśla walory innych produktów. Mimo że przy popularnych jabłkach ukrywają się w cieniu, to z wielu powodów warto włączyć je do swojego codziennego menu.

Tym niewielkim, ale kształtnym owocem powinni zainteresować się szczególnie ci, którzy skrupulatnie liczą kalorie, a kochają słodki smak. Można powiedzieć, że dla łasuchów są bezpieczniejszą alternatywą niż czekolada, ponieważ dostarczają dużo energii, a zawierają jedynie 60 kalorii.

 

 

 

Od wyboru do koloru

Faworytka, Konferencja, Radana i Bojniczanka, to tylko kilka z odmian gruszy dostępnych na polskim rynku. Owoce te różnią się od siebie nie tylko wielkością i kształtem, ale też kolorem. Bez problemu znajdziemy w naszych sklepach te wyraziście zielone, ale też brązowe, żółte i z domieszką czerwieni. Kolor gruszek nie jest przypadkowy, ale ma bardzo istotny związek z tym jak smakują i jaka jest konsystencja ich miąższu. Te w odcieniach jasnej zieleni są twarde i kwaśne, natomiast te żółte są miękkie i słodkie.

 

Zdrowie na talerzu

„Od gruszek boli brzuszek” – to powiedzenie prawdopodobnie zna każdy, jeszcze z okresu dzieciństwa. Niestety, część z nas wciąż myśli, że to prawda i wystrzega się jadania, rzekomo ciężkostrawnych, gruszek. Nic bardziej mylnego! Ten przyjemnie zaokrąglony owoc, jak mało który, poprawia nasze trawienie. A dzieje się tak przez dużą zawartość błonnika, dostarczaną naszemu organizmowi, co bezpośrednio wpływa na lepszą pracę jelit. Potwierdzeniem tego jest fakt, że gruszkami w formie gotowanej mogą zajadać się dzieci już od 6 miesiąca życia.

To jednak nie jedyny powód, dla którego warto włączyć je do swojej diety. Gruszki są też źródłem boru i jodu: ten pierwszy poprawia funkcjonowanie mózgu, natomiast drugi pierwiastek reguluje pracę tarczycy. W dodatku ich sok obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia włosowata. Systematyczne jedzenie gruszek pomaga wydalać z organizmu substancje toksyczne, a w przypadku choroby działają przeciwwirusowo.

 

Na słodko i słono

Lista korzyści wynikająca ze spożywania gruszek jest imponująca. Jednak nie można do końca ukryć, że wykorzystujemy je w przepisach ze względu na wyjątkowy smak. Ten zgrabny owoc pasuje do wielu bardzo charakterystycznych smaków i aromatów, a jako dodatek potrafi podkreślić najbardziej wyrafinowane potrawy. Kucharze uwielbiają łączyć gruszki z najróżniejszymi rodzajami mięs: drobiem, wieprzowiną i dojrzewającymi wędlinami. Owoc podawany jest także do najróżniejszych sałatek, najczęściej w towarzystwie serów pleśniowych, ponieważ łagodzi ich mocno intensywny smak. W zależności od rodzaju gruszki możemy ją spotkać w deserach i ciastach. Warto pamiętać, że te twarde nadają się do karmelizowania, a te miękkie lubią wanilię, cynamon i czekoladę. Tylko od nas zależy w jakim połączeniu wykorzystamy ten pełen zdrowia owoc.

 

 

POLECAM!

 

       

Gruszki nadziewane serem camembert

 

Zupa krem z pietruszki i gruszki

 

Tartaletki kruche z prażonymi jabłkami i gruszką

 

         

Pieczona gruszka na kremie angielskim

 

Sałatka z kaczką i grillowaną gruszką

 

Tymiankowy pstrąg z chutneyem z gruszki

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    same pyszne propozycje :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Bietka koniecznie musisz ich spróbować! Smakują tak samo dobrze jak wyglądają :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
  • 0
    11665775_966716180056065_8219190919593407840_n
    Opublikowano

    kasia.s

    Mój faworyt to gruszki nadziewane camembertem :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Kasia.S podzielisz się ze mną swoim przepisem? :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A ja ostatnio polubiłem sernik z gruszką, gruszki kroję w plastry, wciskam w ciasto i do piekarnika, mniam

Dodaj komentarz