Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_03_stek_antrykot_fot_krystian_szczesny_0306

Doradca Smaku V: Stek z antrykotu z ciecierzycą, odc. 3

Stek – jedni uwielbiają, inni nie potrafią przekonać się do skosztowania częściowo krwistego mięsa. Jednak to tych pierwszych jest coraz więcej, zwłaszcza wśród mężczyzn. Miłośnicy dobrej jakości wołowiny doceniają jej niezastąpiony smak i z szacunkiem podchodzą do produktu, któremu oprócz pieprzu i soli niewiele potrzeba.

Koneserzy uważają, że mocne wysmażenie steka to jego zmarnowanie. Musimy pamiętać, że przygotowanie i obróbka cieplna wołowiny zależy od naszych własnych upodobań, dlatego osoby nieprzekonane mogą spróbować polędwicę czy rostbef w mniej krwistej wersji. Andrzej Polan tym razem zdecydował się na antrykot, który w jego autorskiej wersji smakuje znakomicie. Poza standardowym zestawem przypraw, mięso zostało okraszone ziołami: tymiankiem i rozmarynem. Tej propozycji towarzyszy jeszcze jeden akcent zaskoczenia: ciecierzyca w dwóch wariantach - kremowym i chrupiącym. Warto ją przygotować, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Rada: Wołowina przed wrzuceniem na patelnią powinna mieć temperaturę pokojową.

 

Składniki:

400 g steka z antrykotu (2 sztuki, ok. 1 cm grubości)
50 g masła
3-4 rzodkiewki
Kilka listków sałaty masłowej
Olej rzepakowy
Opcjonalnie: Olej arachidowo-rzepakowy 

Purée z ciecierzycy:
200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
½ cytryny
1 łyżka serka mascarpone

Sałatka z ciecierzycy:
200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
Pęczek natki pietruszki

Do smaku:
Tymianek, Rozmaryn, Przyprawa do dań z fasoli, Chili pieprz cayenne, Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz