Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_49930316_m-zupa

Pachnące skarby prosto z lasu, czyli sezon na… grzyby

Odchodzące powoli lato rozpieszcza nas wyjątkowo ciepłymi promieniami słońca. Gorące i parne godziny w trakcie jeszcze długich dni przeplatają się z deszczowymi momentami. Bez wątpienia ta pora roku ma swój urok, który tkwi nie tylko w przyjemnej pogodzie, ale przede wszystkim w skarbach prosto z lasu – grzybach. Zapraszamy po smakowite inspiracje na przysmaki z grzybów.

We wrześniu na targach i placach stoły aż uginają się pod ciężarem pachnących, aromatycznych grzybów, jeszcze mokrych od rosy, poprzetykanych kępkami igliwia i zielonego mchu. Nic dziwnego, grzyby jak niemal każdy skarb natury, potrzebują wilgoci, a dodatkowo ich ulubionym środowiskiem są ciepłe i ciemne miejsca. Ci, którzy lubią smak grzybów, na pewno docenią sezon, który właśnie się rozpoczyna. 

 

 

Grzybów najwięcej po deszczu i...we wszystkich odcieniach brązu

Żółte kurki, rude rydze czy szlachetnie brązowe borowiki – wszystkie kuszą nas ciepłymi kolorami, jak sama pani jesień. Choć mają niewiele wartości odżywczych, kochamy je zupełnie za coś innego. Z ich obłędnym smakiem i aromatem nie ma dyskusji – wygrywa solo i jako dodatek do mięs, kasz czy ziemniaków.

Co kto lubi – smakują idealnie zarówno w najprostszej z możliwych form – smażone na maśle, czy też jako wyrafinowany dodatek do mięs. Są świetną wkładką do żółciutkiej jajecznicy czy też aromatyczym uzupełnieniem kaszotta. To z nich zrobisz najlepszą gęstą zupę, a także niemniej udany sos. Grzyby choć najlepsze w sezonie, którym cieszymy się obecnie, świetnie służyć nam będą w kuchni przez cały rok. Jeśli zdecydujemy się je zasuszyć, będą jak znalazł na świąteczne pierogi, bigos, a kapelusz dodany do niedzielnego rosołu nada mu pięknego koloru i zapachu.

 

Jakich przypraw użyć do grzybów?

Przypraw świetnie komponujących się z grzybami jest naprawdę wiele. Do prostego smażenia na patelni wystarczy dodatek soli i pieprzu – wszak grzyby mają bardzo intensywny i naturalny smak i aromat. Jeśli jednak poddajemy je bardziej skomplikowanemu procesowi obróbki, pod ręką powinniśmy mieć kilka innych przypraw. Cząber dzięki swojej wyrazistości i pikantności doskonale podkreśli walory duszonych grzybów czy marynat, nie zagłuszając ich naturalnego smaku. Do przetworów świetnie nada się estragon, lecz ze względu na swoją intensywność należy uważać z jego ilością. Do dań z grzybów, szczególnie tych zawierających mięso, idealny będzie majeranek. Jego ziołowy zapach bliski bazylii i tymiankowi uczyni danie mniej ciężkostrawnym, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Ważne, by dodawać go pod koniec przygotowywania potrawy, gdyż ma tendencję do gorzknienia, gdy zbyt długo się gotuje.

 

 

 

Grzybobranie tylko dla świadomych i doświadczonych

Grzyby najlepiej nabywać od sprawdzonych dostawców. Do grzybobrania urządzanego na własną rękę namawiam jedynie wytrawnych i doświadczonych. To oczywiście wielka frajda spacerować po lesie i wypatrywać brązowych wspaniałości skrytych między poszyciem i przytulających się do pni drzew, ale do kosza wkładajmy jedynie takie okazy, których jesteśmy absolutnie pewni. Najlepiej mieć podczas takiej wyprawy osok siebie osobę, która ma za sobą niejeden zbiór i przed wyjęciem okazu z podłoża pytać ją radę. Jeśli istnieje jakakolwiek wątpliwość, lepiej odpuścić sobie takiego osobnika. Dla tych spośród Was, którzy nie posiedli wiedzy o grzybach bezpieczniej będzie zaopatrzyć się u zaufanego sprzedawcy. Zapewniam, takie grzyby smakują równie doskonale!

 

POLECAM!

 

       

Gulasz grzybowy

 

Czosnkowe maślaki

 

Zupa grzybowa

 

         

Comber jagnięcy z rydzami

 

Pulpeciki w sosie grzybowym

 

Borowiki w zalewie miodowej

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz