Aktualności Doradcy Smaku

ds4_foto_02_podplomyk_fot_krystian_szczesny_0224

Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

Ta zapomniana, słowiańska potrawa powróciła w kuchni Andrzeja Polana w zupełnie nowym wydaniu. Podpłomyk, czyli cienki chlebek kładziony pod płomieniem, to najstarsza znana nam forma pieczywa. Dobra wiadomość jest taka, że nawet kulinarni amatorzy bez problemu poradzą sobie z takim wypiekiem.

Do przygotowania ciasta potrzeba niewiele: woda, odrobina drożdży, mąka pszenna oraz sól. Ta prosta kompozycja stanowi podstawę dania, które w następnym etapie można zmieniać według własnych upodobań. Moja słodko-wytrawna propozycja na pewno znajdzie swoich zwolenników. Pieczony kozi ser w towarzystwie owoców leśnych i groszku zadowoli podniebienia tych, którzy tradycyjną kuchnię lubią wzbogacać nietypowymi dodatkami. Przygotowując podpłomyk nie można zapomnieć o ziołach – zwłaszcza o tymianku i oregano, to dzięki nim całość nabierze charakteru.

Rada: Doradca Smaku sugeruje, aby wszystkie produkty do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.

 

Składniki:

Ciasto:
500 ml wody
15 g drożdży
900 g mąki pszennej
25 g Soli morskiej Prymat

Dodatki na ciasto:
200 g rolady z sera koziego
80 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
300 g jeżyn (świeże lub mrożone)
1 garść szpinaku baby
Olej rzepakowy

Do smaku:
Tymianek, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    zd
    Opublikowano

    Madzai

    Koniecznie muszę zrobić :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    O tak! To pyszne danie :)

Dodaj komentarz