Aktualności Doradcy Smaku

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-kopia

Słodki koniec wakacji może mieć smak śliwek

Jeśli koniec wakacji może być jakkolwiek słodki, to tylko dzięki śliwkom. Choć to owoc deserowy, to jednak zawsze, kiedy sezon jest łaskawy i drzewa obradzają obficie, pojawiają się różne, ciekawe pomysły kulinarne.

 

Wpadła gruszka...

Śliwki są pyszne i słodkie, same w sobie stanowią doskonały smak, który zależy od gatunku. Co ciekawe śliwka znana w sadownictwie to miks mirabelki, tarniny i ałyczy, a dzisiejszą śliwkę zawdzięczamy już starożytnym Grekom i Rzymianom.

Liczba odmian jest ogromna, bo to aż 6000. Mamy pyszne i uznane węgierki, większe renklody uleny, stanleye, „Królową Wiktorię” i wiele innych. Każdy ma swój ulubiony gatunek, kolor, kształt, smak oraz poziom słodkości. Jedni wolą śliwki bardzo dojrzałe i słodziutkie, inni preferują te jeszcze twardawe i kwaskowate.

 

Słodki smak sierpnia i września

Śliwki są doskonałe na słodko do wszelkiego rodzaju ciast – kruchych, drożdżowych, ucieranych, tart. No i drożdżówek... Tradycyjna kuchnia polska zna jeszcze jedno wspaniałe zastosowanie śliwek. Knedle dla wielu osób to smak babcinej kuchni, który dziś nadal jest w cenie. A przecież knedle domowej roboty to nic trudnego!

Kolejnym etapem przetwarzania śliwek są powidła, które w wielu domach gotuje się niemal rytualnie przez 3 dni, odpowiednio mieszając, odparowując, doprawiając. Taki słoik z powidłami otworzony w szarą, burą jesień na pewno poprawi humor.

 

Obok śliwek przetwarzanych na słodko znane są też śliwki w occie. Można dodać do nich takie przyprawy jak anyż, cynamon, goździki, a wersji bardziej wytrawnej – pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

 


 

Do czego dodawać śliwki w occie?

To dobra przystawka do mięs i ryb – wędlin, pasztetów i pieczeni, a także śledzi. Można też dodać je do pieczonych udek drobiowych. Ciekawym pomysłem jest też dodanie śliwek do sałatki jarzynowej lub samego octu ze śliwek. Śliwki zamarynowane z ogonkami mogą być dekoracją półmisków z mięsem. Wiele osób lubi też takie śliwki jeść bez żadnych dodatków.

Dobre na trawienie

Śliwki są nie tylko smaczne, ale mają też zbawienne działanie na układ pokarmowy, na który działają jak miotełka, głównie ze względu na zawartość błonnika. Stąd też nie przypadkowa i nie tylko kulinarna obecność śliwek suszonych, np. w bigosie czy pieczeni wieprzowej. Szczególnie dobre działania wykazują śliwki suszone, jednak zawierają też więcej cukru.

 

       

Razowa pizza z ricottą i śliwkami 

 

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

 

Kruche ciasto ze śliwkami i z bezą

 

         

Knedle ze śliwkami

 

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

 

Drożdżówka ze śliwkami i makiem

 

         

Sałatka ze śliwkami

 

Nutella ze śliwek

 

Śliwki w occie

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz