Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_45370000_xs

9 prostych pomysłów na dania z cukinii

W kalendarzu warzyw sezonowych na sierpień, obok pomidorów, ogórków, papryki, kukurydzy, pierwszych zbiorów fasoli, dyni czy patisonów, pojawiają się też cukinie i kabaczki. Małe zielone czy ogromne żółte, a także te o fantazyjnych kształtach zaczynają pojawiać się coraz śmielej w naszej kuchni.

 

Cukinia czy kabaczek

Ta dyskusja potrafi rozgrzać jak zapytanie o wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Tak czy inaczej, zarówno cukinia jak i kabaczek pochodzą z rodziny warzyw dyniowatych. Wiele źródeł podaje, że to nazwy zamienne. W wielu regionach przyjęły się różne nazwy, stąd też z czasem i same warzywa zaczęły być rozróżniane. Wiele osób uznaje, że kabaczek jest większy. Warto pamiętać, że jest wiele odmian tego warzywa, co wpływa na kształt, kolor i inne walory.

 

 

Małe czy duże?

Wielu amatorów ogrodników szczyci się ekstremalnymi cukiniami, które wyglądają jak maczugi. Faktycznie, robią one wrażenie, jednak wielu twierdzi, że tak dojrzałe warzywa nadają się tylko na nasiona. Warzywo zwykle w takiej postaci jest suche w środku, a skórka twarda jak kora drzewa. To powód, dla którego w sklepach można kupić właśnie małe okazy – do 15 cm. Są delikatne, nasiona niemal niewyczuwalne, a skórka miękka. Takie świeże cukinie można jeść nawet na surowo, nie trzeba ich też obierać.

O cukinii słów kilka

Cukinia jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, lekkostrawna (jeśli jej nie usmażymy) i niskokaloryczna. Jej zaletą, a dla niektórych też wadą, jej delikatny, wręcz neutralny smak. Jednak dzięki temu to niezwykle wdzięczne warzywo do przyrządzania dań typu leczo czy bigos warzywny, zapiekanek warzywnych i z dodatkiem mięsa, zup, kremów, placków smażonych, a nawet konfitur. Jest świetnym i zdrowym dodatkiem do potraw z grilla. Wystarczy grillować plastry cukinii z obu stron i serować, np. z sosem czosnkowym – pycha!

 

Kwiat cukinii

Kojarzy się egzotycznie, niemal z kwiatem paproci. Jednak istnieje, każdy, kto ma w swoim ogródku cukinie/kabaczki, wie, że bywa ich sporo, ale nie każdy wie, że można je nadziewać i piec czy smażyć, np. w piwnym lub naleśnikowym cieście.

 

Czym przyprawiać cukinię:

  • Oregano
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Czosnek
    Zioła prowansalskie
  • Pierz czarny grubo mielony
  • Kolendra
  • Mięta

 

Cukinia ciekawie łączy się z takimi smakami jak:

  • feta
  • pomidory suszone
  • wołowina, kurczak
  • łosoś

 

   

Krążki kabaczka w cieście paprykowo-serowym

 

Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros

 

Kabaczek w panierce zbożowej

 

         

Krem z cukinii i bazylii

 

Cukinia zapiekana z kaszanką

 

Smażone kwiaty dyni

 

         

Sałatka z cukinii

 

Cukiniowe placuszki

 

Dżem z cukinii

Komentarze

  • 0
    zd
    Opublikowano

    Madzai

    Mam duże ilości cukinii obecnie, więc na pewno wypróbuję te przepisy :)
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    smaczne propozycje

Dodaj komentarz