Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dania z cukinii, czyli 7 prostych przepisów

Cukinia daje tak wiele kulinarnych możliwości, że postanowiłem przygotować dla Was kolejny wpis z nią w roli głównej. Znajdziecie tutaj 7 przepisów na sprawdzone cukiniowe pyszności. Polecam!

W kalendarzu warzyw sezonowych obok pomidorów, ogórków, papryki, kukurydzy, pierwszych zbiorów fasoli, dyni czy patisonów, pojawiają się też cukinie i kabaczki. Małe zielone czy ogromne żółte, a także te o fantazyjnych kształtach zaczynają pojawiać się coraz śmielej w naszej kuchni. 

Ostatnio w tym wpisie podzieliłem się z Wami przepisami m.in. na pyszne leczo, wytrawną tartę z cukinii czy też frytki z cukinii panierowane w parmezanie.  W tej notce znajdziecie kolejne 7 przepisów, które warto wypróbować. 

Cukinia czy kabaczek

Ta dyskusja potrafi rozgrzać jak zapytanie o wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Tak czy inaczej, zarówno cukinia jak i kabaczek pochodzą z rodziny warzyw dyniowatych. Wiele źródeł podaje, że to nazwy zamienne. W wielu regionach przyjęły się różne nazwy, stąd też z czasem i same warzywa zaczęły być rozróżniane. Wiele osób uznaje, że kabaczek jest większy. Warto pamiętać, że jest wiele odmian tego warzywa, co wpływa na kształt, kolor i inne walory.

Małe czy duże?

Kotlety z cukinii

Wielu amatorów ogrodników szczyci się ekstremalnymi cukiniami, które wyglądają jak maczugi. Faktycznie, robią one wrażenie, jednak wielu twierdzi, że tak dojrzałe warzywa nadają się tylko na nasiona. Warzywo zwykle w takiej postaci jest suche w środku, a skórka twarda jak kora drzewa. To powód, dla którego w sklepach można kupić właśnie małe okazy – do 15 cm. Są delikatne, nasiona niemal niewyczuwalne, a skórka miękka. Takie świeże cukinie można jeść nawet na surowo, nie trzeba ich też obierać.

O cukinii słów kilka

Cukinia jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, lekkostrawna (jeśli jej nie usmażymy) i niskokaloryczna. Jej zaletą, a dla niektórych też wadą, jest delikatny, wręcz neutralny smak. Jednak dzięki temu to niezwykle wdzięczne warzywo do przyrządzania dań typu leczo czy bigos warzywny, zapiekanek warzywnych i z dodatkiem mięsa, zup, kremów, placków smażonych, a nawet konfitur. Jest świetnym i zdrowym dodatkiem do potraw z grilla. Wystarczy grillować plastry cukinii z obu stron i serwować, np. z sosem czosnkowym – pycha!

Kwiat cukinii

Kojarzy się egzotycznie, niemal z kwiatem paproci. Jednak istnieje, każdy, kto ma w swoim ogródku cukinie/kabaczki, wie, że bywa ich sporo, ale nie każdy wie, że można je nadziewać i piec czy smażyć, np. w piwnym lub naleśnikowym cieście.

Dla przypomnienia - czym doprawiać cukinię?

  • Oregano
  • Tymiankiem
  • Bazylią
  • Czosnkiem
  • Ziołami prowansalskimi
  • Pieprzem czarnym grubo mielonym
  • Kolendrą
  • Miętą


 Moja lista kolejnych cukiniowych pyszności - polecam, spróbujcie!
 

1. Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym

2. Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros

3. Kabaczek w panierce zbożowej

4. Krem z cukinii i bazylii 

5. Cukinia zapiekana z kaszanką 

6. Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę

7. Cukiniowe placuszki z fetą i kaparami

 

KinaMaster 03.08.2018 15:47
Pysznie, Dominika lubi cukinie to jej zrobie coś :D
Bożena Matuszczyk 01.08.2018 13:47
Fajne ,smaczne przepisy. Ciekawe informacje na temat cukinii.
bietka 01.08.2018 10:04
Ja bardzo lubię cukinię pod każdą postacią :)
monika141 31.08.2016 08:26
smaczne propozycje
Madzai 18.08.2016 09:06
Mam duże ilości cukinii obecnie, więc na pewno wypróbuję te przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak