Aktualności Doradcy Smaku

img_9443

Domowo i pysznie – czyli plan na tydzień od „Doradcy Smaku”

Rozpoczął się kolejny tydzień, więc zakładam, że części z Was przyda się szczypta inspiracji, co przygotować, by było smacznie w Waszym domu. Będzie pomysł na aromatycznego dorsza w plastrach boczku, solidny kawałek schabu z jabłkiem, strudel z białą kiełbasą oraz chrupiące szparagi.

Poniedziałek to połączenie dwóch rodzajów mięsa - ryby i boczku. Do tego wyjątkowe warzywne dodatki, dzięki którym danie nabierze wyjątkowego charakteru - mus pomidorowy oraz dynia smażona z soczewicą. Smak zagwarantuje Przyprawa do dań z fasoli, mieszanka tak skomponowana, że świetnie połączy się z roślinami strączkowymi.

Zaczynamy od klasyka – dumnego kawałka schabu, który obtoczymy w grubej warstwie uprażonych na patelni: gorczycy, kminku i kolendrze. Mięso będzie doskonale smakowało, gdy zapieczemy je w naczyniu żaroodpornym z cebulą, selerem naciowym oraz jabłkiem. Całości dopełnią skarmelizowane na patelni plastry jabłka w miodzie i musztardzie.

Wtorek to strudel, przysmak inspirowany wpływami kulinarnymi prosto z Austrii. „Doradca Smaku” pokaże jednak, jak przyrządzić go „po polsku” – nadziewając najlepszą białą kiełbasą. Znajdzie się w nim także jabłeczny akcent. Musicie wypróbować tę potrawę, gdyż jest obłędnie smaczna. Na samą myśl aż ślinka cieknie.

To już końcówka sezonu na szparagi, zatem jeśli uda się Wam jeszcze na nie natrafić, koniecznie przyrządźcie je na klasyczny, najprostszy, a jednocześnie gwarantujący smak sposób – smażone na bułce tartej. Ich smak „podbije” dodatek parmezanu lub sera typu bursztyn.

Gorąco zapraszam Was przed ekrany codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10 w TVN.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz