Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_62481578_s

Pora na… hamburgera, czyli słów kilka o tym, z czego słynie kuchnia amerykańska….

Zapewne, jeśli zapytam większość z Was o pierwsze skojarzenie związane z kuchnią amerykańską, usłyszę, że jest to hamburger z pysznym i obficie dodanym sosem, sporą porcją wołowiny i frytkami do przegryzania! Moda na tego rodzaju jedzenie przywędrowała również do Polski. Dlatego jednym z częściej wyszukiwanych przepisów, jest przepis na hamburgera lub jego wersję z serem – cheesburgera! Zdradzę Wam jak go przygotować, aby smakiem był jak najbliższy oryginałowi!

 

Pisząc o kuchni amerykańskiej, grzechem jednak byłoby nie wspomnieć także o innym, równie popularnym przysmaku z tamtej części świata. Domyślacie się, o czym mowa? Oczywiście o serwowanych na śniadanie pancakes, czyli polskim odpowiedniku naleśników. Te okrąglutkie placuszki świetnie smakują zarówno z owocami, jak i w wersji czekoladowej. Tutaj znajdziecie mnóstwo sprawdzonych inspiracji na ten przysmak. Przy tej okazji nie sposób również nie wspomnieć o syropie klonowym, który Amerykanie stosują jako zamiennik tak popularnego w Polsce – miodu. To nim dla smaku oblewa się także panckes.

 

Koniecznie spróbujcie!

 

Pancakes z borówką amerykańską   Czekoladowe pancakes z bananami   Pancakes z jabłkami

 

 

Po słodkim śniadaniu pora na syty lunch! Takim z pewnością będzie hamburger, podany z dużą porcją frytek. Poniżej kilka porad i przepisów, które pozwolą Wam przygotować go krok po kroku.

  1. Wybierz dobrej jakości mięso wołowe – najlepsza będzie pieczeń wołowa, zmielona w domu. Następnie mięso należy odpowiednio doprawić – koniecznie solą i pieprzem lub też możemy wykorzystać Przyprawę do mięsa mielonego.
  2. Chociaż dobry hamburger to przede wszystkim wysokiej jakości mięso, ważne jest także, aby zadbać o dodatki. W hamburgerze nie może zabraknąć: cebuli, jajka, ogórka konserwowego, sałaty i musztardy, ketchupu i majonezu do przygotowania sosu.
  3. Ważny jest sposób nałożenia składników. Na spód bułki zawsze dajemy sos, później stopniowo układamy sałatę, cebulę, mięso i całą resztę przygotowanych dodatków.

 

Macie ochotę przygotować hamburgera w domu? Sprawdźcie przepisy na ten amerykański przysmak TUTAJ.

Dla tych, którzy jednak stawiają na wartościowe odżywianie, zdradzę przepis na zdrowego hamburgera. Zobaczycie będzie równie pyszny!

 

Domowy burger witaminowy

Składniki dla 4 osób:
4 bułki razowe lub wieloziarniste
400 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej głowa od polędwicy lub ligawa)
50 g pokrojonego w drobną kostkę masła
1 opakowanie rukoli
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek cebulki dymki
1 długi ogórek
1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika
150 g serka kremowego
1 żółtko
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Sól ziołowa, Pieprz ziołowy Prymat
Musztarda delikatesowa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.

Wieloziarniste bułeczki przekrajamy na pół. Połówki bułek i kotlety układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po ok. 5 minutach, gdy bułki będą chrupkie, wyjmujemy je z pieca. Mięso pozostawiamy na kolejne 10 minut.

Przygotowujemy warzywa – myjemy sałatę, rzodkiewkę, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebulkę z dymki w półkrążki, a szczypiorek drobno siekamy. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, ogórka i rzodkiewki. Na wierzch układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułeczki i podajemy. 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Przede wszystkim jeśli chcemy zjeść burgera a nie polskiego sznycla do wołowiny dodaje się jedynie pieprz, bo mięso samo w sobie ma doskonały smak. Mięso nie może być pieczone lecz smażone na lekko posmarowanej tłuszczem patelni lub opiekaczu na jak najwyższym ogniu. Szybkie gwałtowne smażenie z dwóch stron bez dociskania i uklepywania mięsa sprawi że będzie jeszcze bardziej soczyste. Dodatki to kwestia gustu.

Dodaj komentarz