Aktualności Doradcy Smaku

img_3188

Tydzień pełen pyszności z programem „Doradca Smaku”

Kolejny tydzień z programem „Doradca Smaku” startuje. Proponuję, aby w poniedziałek ustalić dla siebie tygodniowy jadłospis, który w bardzo przyjemny sposób pozwoli przebrnąć przez pracowity tydzień. Rozpocząć możecie od wyjątkowego przysmaku – zupy z żołądków, a zakończyć piątkową propozycją na kaszę z półgęskiem.

Kto powiedział, że „ruskie” nadzienie zawsze musi występować w nierozerwalnym połączeniu z pierogowym ciastem? Andrzej Polan chce zachęcić Was do skosztowania wybornych naleśników z pysznym farszem z ziemniaków i twarogu wędzonego, z dodatkiem podsmażonej kapusty włoskiej oraz łyżką gęstej śmietany.

We wtorek należy się Wam coś słodkiego do popołudniowej kawy, a mianowicie bezy z cytrusową konfiturą. Pięknie ułożone i rozkosznie smakujące dostarczą odpowiednią dawkę endorfin. Smakując ten deser, Wasze podniebienie napotka na różne konsystencje – będzie coś do schrupania, rozpływający się w ustach mus z białej czekolady i dodatek kwaśnych cytrusów zamkniętych w konfiturze domowego wyrobu.

Środowe popołudnie lub wieczór spędźcie zajadając się zapiekankami serwowanymi w małych kokilkach. Ich centralnym składnikiem jest jajko z dobrą polską kiełbasą, serem, suszonymi pomidorami, pieczarkami oraz dodatkiem aromatycznych ziół, np. kminku mielonego. Przepis i video z programu dostępne są tutaj.

Jeśli pod koniec tygodnia lub też w weekend będziecie chcieli zaskoczyć rodzinę lub gości wykwintnym i nieszablonowym przysmakiem, zapraszam po przepis na kaszę pęczak z półgęskiem. Dawniej półgęsek był staropolską potrawą, przygotowywaną z gęsiej piersi oczyszczonej z kości, ale z zachowaną skórą. W dalszej kolejności była ona aromatyzowana i przyprawiana, a następnie poddawana wędzeniu. Było to danie luksusowe, którego można było skosztować jedynie na szlacheckich dworach. Dzisiaj gęsina nadal nie jest popularna w Polsce, a najczęściej jadana jest na Święto Marcina. Tym bardziej podana w czasie uroczystego obiadu z pewnością wywoła zachwyt.

 Taki kolorowy i pyszny jadłospis utrwalić sobie możecie codziennie od poniedziałku do piątku o godz. 20.10, w telewizji TVN.

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz