Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_94345032_s

Żółta czy zielona? Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych warzyw w kuchni polskiej. Prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Zazwyczaj serwowana jest jako dodatek do obiadu, a ma tak wiele kulinarnych możliwości...

Fasolka przez całe lato jest szeroko dostępna, zarówno ta zielonostrąkowa, jak i żółtostrąkowa – popularnie nazywana zieloną i żółtą. Która lepsza? Trudno osądzić. Obie są łatwe w uprawie w przydomowym ogródku, obie pyszne, jednak różnią się nie tylko kolorem, ale też smakiem. Fasolka żółta jest bardzo delikatna, nieco słodkawa. Natomiast fasolka zielona jest bardziej wyrazista, przypomina swym smakiem i wyglądem szparagi.

Fasolka a’la polonaise

To jedno z tych warzyw, które najlepiej gotować na parze. Taki proces obróbki wydobywa walory smakowe z tego warzywa. Fasolka tak przyrządzona jest niskokaloryczna. Jednak najczęściej serwowaną wersją jest a’la polonaise, czyli z podsmażoną bułka tartą na maśle. Chrupiąca bułka, aromat masła w połączeniu z delikatną fasolką to mistrzostwo smaku. Jest przepyszna, ale też nie taka niskokaloryczna.

Warto wiedzieć, że...

Ciekawym dodatkiem do fasolki mogą być płatki migdałowe lub orzechy.

Oczywiście fasolka jest doskonała do zup jarzynowych, np. leczo, sałatek z jajkiem i koperkiem czy różnego rodzaju dań jednogarnkowych. Można ją zapiekać w tartach i omletach, a nawet dodać do jajecznicy.

Fasolka, szczególnie ta zielona, jest też jednym z podstawowych warzyw kuchni azjatyckiej. Doskonała do wszelkich dań z woka. Niemniej sprawdza się też w tradycyjnych polskich przetworach. Jest dobra do wekowania, jak i mrożenia.

Czy wiesz, że... fasolka szparagowa po grudziądzku to taka z dodatkiem mięty?

Fasolka al dente

Jak gotować fasolkę szparagową? Niby to proste, jednakże niektórzy wrzucają ją na zimną wodę, inni na wrzątek. Jednak to, co najważniejsze, to fasolkę powinno się gotować na półtwardo, czyli al dente.

Żółta fasolka gotuje się krócej, wystarczy 15 minut. Natomiast fasolka zielona wymaga nieco dłuższego czasu gotowania – 20-25 minut. Czas gotowania zależy też od stopnia dojrzałości fasolki, jak to zwykle bywa - im starsze warzywo, tym dłużej się gotuje.  Aby być pewnym, że fasolka nadaje się do jedzenia, warto podczas gotowania próbować warzywo kila razy. Fasolkę można wyjąć z wody, gdy będzie miękka.

Ciekawe dodatki do fasolki: natka pietruszki, koperek, czosnek, bułka tarta, płatki migdałowe

 

Jak zachować zielony kolor fasolki?

  • Poleca się dodawać 1 szczyptę sody oczyszczonej do gotowanych zielonych warzyw.
  • Można dodać szczyptę cukru.
  • Ugotowane warzywa natychmiast zahartować w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

 

Fasolka to prawie najzdrowsze z warzyw świata...

Zawiera mnóstwo witamin, w tym sporo witaminy A, C i K oraz kwas foliowy. Zawiera flawonoidy spełniające rolę przeciwutleniaczy. Ma niski indeks glikemiczny (zaledwie 15), a białko w niej zawarte pozwala regulować wzrost poziomu cukru we krwi, zatem polecana jest w diecie cukrzyków. Zawiera sporo błonnika, dzięki czemu jest sycąca, a do tego niskokaloryczna – w 100 g jest zaledwie 27 kcal. Fasolka w 90% składa się z... wody!

Makaron żytni z groszkiem cukrowym, fasolką szparagową i jajem w koszulce

 Składniki dla 4 osób:

 200 g makaronu żytniego/pełnoziarnistego,

1 pęczek zielonych szparagów lub zielonej fasolki szparagowej,

100 g zielonej groszku cukrowego,

1 łyżka masła,

2 jaja,

Sól, pieprz kolorowy Prymat,

Gałka muszkatołowa Prymat,

Kiełki rzodkiewki/słonecznika,

Parmezan lub inny twardy ser typu bursztyn.

 

 Sposób przygotowania:

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W międzyczasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze, na wierzch każdego kładąc przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.

 

Nic, tylko szaleć kulinarnie! Warto spróbować kulinarnych eksperymentów z fasolką w roli głównej.

       

Kurczak w sosie orzechowo-kokosowym z fasolką szparagową

 

Fasolka szparagowa po prowansalsku

 

Ryż smażony w jajku z fasolką szparagową, groszkiem i kurczakiem

 

 

   

Fasolka szparagowa w occie

 

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową, z pesto rosso na oleju rydzowym

 

Paszteciki z fasolką szparagową

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz