Aktualności Doradcy Smaku

ds.s04e04-r12-copy-7_010_fit-800-600

Wakacje z programem „Doradca Smaku”

Rozpoczęły się wakacje, lecz dla programu „Doradca Smaku” nie oznaczają one wcale przerwy. Prawie do samego ich końca będziecie mogli oglądać na ekranach TVN serię „Doradca Smaku IV”, gdzie w rolę prowadzącego i przyrządzającego smakołyki wcielił się Andrzej Polan.

Co w tym tygodniu?

W poniedziałek na rozgrzewkę przed tygodniem pracy proponuję porcję solidnego mięsa. Będzie to polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami. Taki zapieczony smakołyk świetnie smakował będzie w towarzystwie purée z dodatkiem odrobiny chrzanu. Taki pyszny obiad lub kolacja poprawi humory i będzie udanym zwieńczeniem dnia.

Wtorek to czas na sałatkę – przekąskę kolorową, lecz świetnie sprawdzającą się jako lżejszy posiłek. Wyrafinowana, lecz nadal prosta w przygotowaniu kompozycja złożona z zapieczonych buraków ze śliwkami, musu z fasoli i ziół oraz jaj przepiórczych, które ewentualnie zastąpić można kurzymi.

W środę warto posilić się idealnie miękkim kawałkiem boczku w otoczeniu smażonych pieczarek oraz zdrowej, chrupiącej surówki z selera sałatkowego, zielonego jabłka, koperku oraz ogórków konserwowych. Boczek proponuję przygotować starą francuską metodą – konfitowaniem, czyli gotowaniem w gorącym oleju. Sprawia ono, że będziemy mieli do czynienia z wyjątkowo delikatnym mięsem.

A co w czwartek? Oczywiście coś pysznego, a do tego będącego prawdziwym hitem. Czerpiąc z tradycji kulinarnej Gruzji, proponuję przysmak regionalny – domowe gruzińskie chaczapuri z serami. Chrupiący, bazujący na oryginalnej recepturze placek z gorącym wytrawnym nadzieniem z białego półtłustego sera oraz bryndzy z dodatkiem pieprzu, suszonego koperku oraz cebulki smażonej. Na gorący placek połóż kawałek masła oraz polej gęstą śmietaną. Smakuje wspaniale!

Piątek tym razem będzie dniem podrobów, a konkretnie żołądków. Będą pachnące, a rytm wyznaczy im typowy dla polskiej kuchni duet – liść laurowy i ziele angielskie, a także gałka muszkatołowa, imbir oraz majeranek. Podane zostaną jako zupa oraz położone na ziemniaczanym purée. Mniej typowo, ale wciąż swojsko. To danie, z którego będziecie naprawdę dumni.

 Powtórki serii programu „Doradca Smaku” oglądać możecie codziennie od poniedziałku do piątku, na antenie telewizji TVN, o godz. 20.10.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    czyli będą same pyszności :)

Dodaj komentarz