Aktualności Doradcy Smaku

img_4432

Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, przepis z programu „Doradca Smaku”

Kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pieczenie go w całości. Andrzej Polan prezentuje ciekawy pomysł na doprawienie mięsa masłem smakowym według własnej receptury. Do masła dodał tymianek, skórkę z cytryny i pieprz kolorowy. Całość dokładnie wymieszał i umieścił pod skórą kurczaka. Dzięki temu podczas pieczenia kurczak doskonale nasiąknął wszystkimi przyprawami. Tak przyrządzone mięso po upieczeniu stało się soczyste, aromatyczne i chrupiące.

 

Doradca Smaku do kurczaka przygotował groszek z marchewką. Warzywa delikatnie podsmażył, po czym doprawił przyprawą curry. Dodane gęste mleko kokosowe sprawiło, że danie nabrało zwartej konsystencji.

Składniki:
1 cały kurczak 
300 g masła
2 cytryny
Pęczek natki pietruszki
1 mały korzeń selera
1 czerwona cebula
Olej rzepakowy
Do smaku: Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu, Przyprawa curry, Tymianek, Sól morska gruboziarnista, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
1 biała cebula
1 marchewka
½ ostrej czerwonej papryki
10 g masła
200 ml gęstego mleka kokosowego
400 g mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

W 2 l ciepłej wody rozpuszczamy 4 czubate łyżki soli. W tak przygotowanej solance zanurzymy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Masło ucieramy, dodajemy tymianek, otartą skórkę z cytryny, kolorowy pieprz i sól oraz garść posiekanej natki pietruszki. Całość ponownie ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego.

Po wyjęciu kurczaka z lodówki poluzowujemy skórę i wciskamy pod nią masło. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki, seler i czerwoną cebulę w średnią kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem kolorowym i solą. Dokładnie mieszamy, faszerujemy kurczaka i spinamy go wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypujemy Przyprawą do kurczaka, przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 60 min w 160°C.

Sałatka: pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.

Upieczonego kurczaka podajemy na sałatce z groszku i marchewki.

 

Zobacz video TUTAJ

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Mmmm... przepis do wypróbowania :)

Dodaj komentarz