Aktualności Doradcy Smaku

img_4170

Żebro wołowe z purée z selera, przepis z programu „Doradca Smaku”

W programie Andrzej Polan zaprezentował swoją wersję przygotowania szpondra. Taka wersja zdaje się być idealna, gdy chcecie olśnić gości na przykład podczas ważnej rodzinnej uroczystości. Aby żebro wołowe było miękkie i delikatne, powinno leżakować w marynacie 12 godzin. Bezsprzecznie jednak warto, gdyż właśnie dzięki temu nabiera prawdziwie wykwintnego aromatu.

 Kminek, gorczyca i kolendra – to zgrane trio, z którego stworzymy wspaniałą marynatę. Wszystkie te przyprawy zostały zmielone w młynku, dzięki temu obtaczany kawałek mięsa był pełen smaku.

Żebro wołowe zostało podane z purée z selera. Obrane warzywo zostało pokrojone w kosteczki i ugotowane w mleku. Seler pod wpływem gotowania stał się miękki, a po odsączeniu z mleka Doradca Smaku zblendował go na jednolitą masę.

Jeśli macie ochotę na pyszne żebro wołowe, zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Twoi najbliżsi będą mile zaskoczeni tak przyrządzoną wołowiną!

Składniki:

szponder z kością 1 kg
Olej rzepakowy
Do smaku: Gorczyca biała cała, Kminek cały, Kolendra cała, Gałka muszkatołowa mielona, Sól morska, Pieprz czarny, Pieprz kolorowy Prymat

Purée z selera
3 selery
500 ml mleka
5 g cukru kryształu
1 łyżeczka Musztardy sarepskiej Prymat

Sałatka
3 zielone jabłka
1 cebula czerwona
1 cytryna

Sposób przygotowania:

W młynku mielimy kminek, gorczycę, kolendrę oraz gałkę. Do zmielonych przypraw dodajemy pieprz i obtaczamy w nich szponder. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy mięso do głębokiego garnka z dużą ilością oleju i gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową, tak aby folia dotykała oleju. Po tym czasie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220̊. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10 – 15 minut).

Purée z selera: pokrojony w kostkę seler przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajmy sól i cukier. Gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie, wyjmujemy seler i miksujemy go dodając mleko z gotowania aż do uzyskania konsystencji purée. Na koniec dodajemy musztardę.

Sałatka: do miski wrzucamy pokrojone drobno jabłka i cebulę. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę oleju, sól i pieprz kolorowy.

Upieczone mięso dzielimy na pół. Podajemy na purée z selera i sałatką z jabłek. Całość możemy polać olejem koprowym i ozdobić koperkiem oraz plasterkami rzodkiewki.

 

Zobacz video TUTAJ

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz