Aktualności Doradcy Smaku

img_4038

Sum w śmietanie z domowymi chipsami, przepis z programu „Doradca Smaku”

Sum w śmietanie – brzmi  świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryba podsmażana w tymianku i szalotce tworzy delikatne danie. Andrzej Polan do suma dodał kapelusze borowików, które zalał śmietaną. Takie połączenie składników pozwoliło uzyskać gęsty i aromatyczny sos. Dodane dwie łyżeczki musztardy francuskiej podkreśliły walory smakowe i aromatyczne całego dania. 

Dobrym dodatkiem do suma w śmietanie są domowe chipsy z ziemniaków. Zobaczcie, jak łatwo jest je przygotować! Wystarczy jedynie pokroić ziemniaki na cienkie plastry i smażyć na głębokim oleju. Pamiętajcie, aby plastry ziemniaków wrzucać pojedynczo na rozgrzany olej!

Smacznego! 

Odcinek zobacz TUTAJ

 

Sum w śmietanie z domowymi chipsami

3 filety z suma

2 szalotki

100 ml białego wytrawnego wina

200 g mrożonych borowików

300 ml śmietany 30%

3 ziemniaki

Olej rzepakowy

Musztarda francuska Prymat

Tymianek Prymat

Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Szalotki kroimy w grubszą kostkę i smażymy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Filety z suma dzielmy na mniejsza kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy na patelnię z szalotkami. Rybę smażymy z obu stron, w trakcie posypując tymiankiem. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż delikatnie odparuje.

Kapelusze grzybów blanszujemy (rozmrażamy, wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w zimnej). Po chwili wlewamy śmietanę i dusimy, aż śmietana nieco odparuje a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i mieszamy.

W głębokim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy pojedynczo (żeby się nie skleiły) na gorący olej. Smażymy kilka sekund, po czym osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Do oleju możemy dodać odrobinę czerwonej papryki i w ten sposób otrzymamy chipsy paprykowe.

Rybę podajemy z domowymi chipsami.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A jaką śmietanę dodać? Słodką, kwaśną? Nie napisano
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A ile tej śmietany??
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Smietana kremowka czy kwasna?

Dodaj komentarz