Aktualności Doradcy Smaku

img_3873

Roladki z pstrąga w sosie porowym, przepis z programu „Doradca Smaku”

Rybę można przygotowywać na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest połączenie boczku wędzonego i pstrąga. Zobacz, jak łatwo jest przygotować smaczne roladki nadziewane farszem z rodzynek, kaparów oraz z musztardy sarepskiej. Kompozycja pełnych aromatu smaków w połączeniu z oryginalną formą podania to idealna propozycja wykwintnego posiłku, którą olśnisz rodzinę lub ukochaną osobę.

 

Andrzej Polan do roladek przygotował potrawkę z pora. Pokroił warzywo w paseczki, następnie przesmażył na patelni, uzyskując piękny wiosenny, zielony kolor. Całość zalał białym winem. Dodana śmietana sprawiła, że potrawka przybrała gęstą konsystencję, a wraz z roladkami z pstrąga smakowała wybornie.

 

 Składniki:

3 filety z pstrąga

6 plastrów wędzonego surowego boczku

2 łyżki kaparów Smak

2 łyżki rodzynek

Musztarda sarepska Prymat

Pieprz cytrynowy Prymat

Natka pietruszki Prymat

3 łyżeczki masła

Olej rzepakowy

 

Sos porowy

1 por

1 cebula

50 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietany 30%

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

 

Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.

Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów. Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.

Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.

Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).

Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.

 

Odcinek zobaczysz TUTAJ

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    oglądałam odcinek- apetyczna propozycja :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    a masło???
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pyszne roladki!!!! Robiłam, wyśmienite.

Dodaj komentarz