Aktualności Doradcy Smaku

img_3911

Parzony łosoś z zieloną sałatką, przepis z programu „Doradca Smaku”

Uzyskaj delikatnego łososia poprzez parzenie go w aromatycznych ziołach. Aksamitny smak osiągniesz dzięki połączeniu natki pietruszki, kopru oraz liści laurowych. Leżakowanie łososia w ziołowej marynacie sprawi, że ryba będzie soczysta i mięciutka.

 

Do tak przyrządzonej ryby dobrze sprawdzi się sałatka z ogórkiem i awokado. Razem z cebulką dymką tworzą perfekcyjną potrawę, której nie powstydziliby się szefowie wykwintnych kuchni. Takie danie idealnie pasuje na upalne dni. Polecam, Twój Doradca Smaku

Składniki:
800 g filetu z łososia
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek bazylii
1 op. Natki pietruszki suszonej Prymat
Do smaku: Ziele angielskie całe, Liść laurowy, Liść lubczyku, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
1 świeży ogórek 
2 awokado
Kilka Cebulek perłowych Smak
1 cebula dymka ze szczypiorem
1 cytryna

Sos:
150 g jogurtu naturalnego gęstego
Ocet winny biały
1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, całe gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, świeżą bazylię (liście z gałązkami) oraz 2 łyżki soli. Zagotowujemy i dodajemy lubczyk oraz filety z łososia pokrojone na mniejsze części. Wyłączamy ogień, patelnię przykrywamy i odstawiamy na ok. 6-8 minut.

Sałatka: ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy do ogórka. Wrzucamy kilka cebulek perłowych, pokrojony szczypior oraz sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Sos: w miseczce łączymy jogurt z imbirem mielonym, solą i pieprzem, odrobiną octu i majonezem.

Łososia podajemy z sosem i sałatką z ogórka i awokado. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Zobacz jak parzyć łososia TUTAJ

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz