Aktualności Doradcy Smaku

prymat-03.2014143565

Przekąska dla kibica, nie tylko na czwartkowe spotkanie Polska-Niemcy

Przekąska dla kibica, nie tylko na czwartkowe spotkanie Polska-Niemcy

 

Euro 2016 ruszyło na dobre, a w raz z nim mnóstwo sportowych emocji, jak i spotkań towarzyskich, które nie mogą obejść się bez czegoś „na ząb”, czyli pysznych przekąsek. Emocje wzmagają apetyt a nie ma ich więcej niż podczas meczów polskiej reprezentacji!

 

Dla wielu kobiet, a szczególnie związanych z wiernymi fanami piłki nożnej, to mogą być trudne chwile, ale przecież nie muszą. Zamiast narzekać na oblężenie telewizora czy męskie towarzystwo w domu, lepiej wykazać odrobinę zainteresowania, skorzystać z tej przecież krótkiej chwili sportowych emocji i włączyć się w przeżywanie mistrzostw, choćby kulinarnie.

Oczywiście można by namawiać, aby chipsy zastąpić zdrową i lekką sałatką a złocisty płyn orzeźwiającą lemoniadą. Niemniej w kulinariach są chwile zarówno na wykwitną kuchnia, jak i tą barową... która może być równie inspirująca, pyszna, a nawet domowa...

Ulubione przekąski to słone przekąski

Zatem czego nie może zabraknąć na stole kibica? Repertuar jest stały, choć i tu wkradają się modne przekąski.

Chipsy i paluszki to chyba przekąski, które każdy lubi, choć wiemy, że zawierają zbyt dużo soli, nie wspominając o tłuszczu, to trudno się oprzeć tym smakom. Niemniej przyrządzenie domowych słonych przekąsek wcale nie jest trudne czy czasochłonne. Zapewne nawet niektórym do głowy nie przyjdzie, że możne je zrobić samemu. A co najważniejsze będą wyglądać jak te ze sklepu, co w przypadku chipsów może mnie kluczowe znaczenie. Wystarczy doprawić tak jak lubimy - suszoną cebulką, papryką słodką lub chili czy też czosnkiem. 

Zamiast słonych paluszków można zaproponować włoski przysmak – paluszki chlebowe grissini lub wypieki z ciasta francuskiego, które są szybkie w przygotowaniu, a dają wiele możliwości – można połączyć je z serem pleśniowym, kiełbaskami, szynką czy pieczarkami.

Frytki – nie ma nic prostszego niż ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Warto wybierać odpowiednie odmiany – najlepiej zawierające duże ilości skrobi o podłużnym kształcie.  Zawsze też można wybrać współczesną, wcale nie gorszą, a zdrowszą metodę pieczenia. Można tak przyrządzić nie tylko tradycyjne ziemniaki, ale też bataty, marchewkę, pietruszkę czy jarmuż. Świetnym dodatkiem a zrazem urozmaiceniem smaku jest nie tylko pieprz czarny grubo mielony czy sól morska, ale też np. kminek czy rozmaryn.

Coś na ząb! Konkretnie

Oprócz drobnych przekąsek warto przygotować coś bardziej konkretnego, najlepiej mięsnego.

A może burger! Na to hasło chyba każdy mięsożerca zareaguje pozytywnie. Ten nowoczesny pomysł na mielonego jest po prostu strzałem w dziesiątkę, także podczas rozgrywek sportowych. Pyszna buła z kawałkiem soczystego kawałka mięsa, koniecznie dobrze doprawionego, spotka się z uznaniem głodnych mężczyzn i kobiet. Oczywiście dla równowagi białka i węglowodanów warto dodać soczyste pomidorki, ogórka kiszonego lub pikle, nie może też zabraknąć liścia sałaty. Obok majonezu i keczupu można dodać ulubionej musztardy czy chrzanu tartego.

Innym pomysłem mogą być pikantne skrzydełka lub pałki z kurczaka – wymagają niewiele pracy. Kurczaka lubi jeść niemal każdy, a efekt zawsze dobry. Wystarczy przyrządzić odpowiednią marynatę i panierkę. Delikatne mięso z kurczaka świetnie sprawdzi się w wersji pikantnej – najlepiej z dodatkiem sosu czosnkowego lub pikantnej salsy pomidorowej.

 

Domowy burger witaminowy

 

Składniki dla 4 osób

4 bułki razowe lub wieloziarniste

400 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej głowa od polędwicy lub ligawa)

50 g pokrojonego w drobną kostkę masła

1   opakowanie rukoli

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek cebulki dymki

1 długi ogórek

1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika

150 g serka kremowego

1 żółtko

Przyprawa do mięsa mielonego PRYMAT

Sól ziołowa, Pieprz ziołowy PRYMAT

Musztarda francuska PRYMAT

   

 

Sposób przygotowania

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.

Wieloziarniste bułeczki przekrajamy na pół. Połówki bułek i kotlety układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po ok. 5 minutach, gdy bułki będą chrupkie, wyjmujemy je z pieca. Mięso pozostawiamy na kolejne 10 minut.

Przygotowujemy warzywa – myjemy sałatę, rzodkiewkę, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebulkę z dymki w półkrążki, a szczypiorek drobno siekamy. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, ogórka i rzodkiewki. Na wierzch układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułeczki i podajemy. 

 

Marchewkowe frytki

 

Składniki:

1 kg marchewek

Oliwa z oliwek

Ocet ziołowy

Czosnek granulowany, Tymianek , Cynamon, Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, pokroić na słupki. W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z mała ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek. Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut. Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut. 

Skrzydełka kurczaka w paprykowej panierce

 

Składniki dla 4 osób:

36 szt.skrzydełek kurczaka (dzwonki)

Imbir, Kminek, Papryka słodka, Papryka ostra, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

5 łyżek masła

Party Dip Barbecue Prymat

Sałatka grecka Smak

Sposób przygotowania

Skrzydełka umyć i osuszyć. Gotowe natrzeć mieszanką soli, pieprz i imbiru. Wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie przełożyć do głębokiego garnka, podlać szklanką wody i na wolnym ogniu gotować przez 40 minut. Przygotować sos – 4 łyżki masła roztopić w rondelku, dodać mielone papryki, kminek, sól wymieszać i zdjąć z ognia. Ugotowane skrzydełka posmarować przygotowanym sosem, przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec z każdej strony ok. 10 minut, aż skrzydełka będą rumiane. Podawać z party dipem barbecie i sałatką grecką. 

 

   
 Chrupiące Chipsy   Chipsy marchewkowe      Chipsy jarmużowe

 

   
Frytki z batatów    Pieczone frytki     Mini Hamburgery

                                                                                                      

 
Roladki dla kibica   Marynowane skrzydełka     Paluszki miodowo-musztardowe

 

 

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Wspaniałe pomysły na przekąski .

Dodaj komentarz