Aktualności Doradcy Smaku

original

Danie na weekend: Sałatka z ziołami prowansalskimi

SAŁATKA CESARSKA Z AROMATYCZNĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 małe piersi z kurczaka

 

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżeczki ziół prowansalskich Prymat

 

1 główka sałaty rzymskiej

4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki

4 łyżki płatków parmezanu

1 łyżeczka zgniecionego czosnku

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka drobno startego sera parmezan

1 łyżka posiekanych filetów anchois

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżka octu winnego

Sól, biały pieprz Prymat, sok z cytryny do smaku

Ew. wystudzony bulion do rozrzedzenia sosu

 

1

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku i schłodzić.

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie połączonej z ziołami prowansalskimi (dokładnie wcierając zioła) i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu i odstawić w ciepłe miejsce.

Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru.

Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.  

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    Brzmi pysznie! Wypróbuje na pewno. :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiosenka27

    Robiłam podobną , jest wspaniała:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Urszula14

    Polecam. bardzo smaczne

Dodaj komentarz