Aktualności Doradcy Smaku

img_3443

Wieprzowina w cieście filo, przepis z programu „Doradca Smaku”

Dzisiaj w programie potrawa, która wyjątkowo kojarzy nam się z Grecją, a niektórym nawet ze słonecznymi wakacjami. Polski akcent nadają jabłka i małe ogóreczki konserwowe.

Wieprzowinę najlepiej przyprawić gotową przyprawą do wieprzowiny, w której składniki zostały dobrane tak, by wydobyć i podkreślić smak mięsa. Dodatkowo, do farszu warto dodać cynamon, który idealnie pasuje i do suszonej żurawiny i do jabłek. Śródziemnomorskie dodatki – ciasto filo oraz czarne oliwki stworzą idealny klimat.

Głównym składnikiem jest cienkie jak kartka papieru ciasto filo. W sklepie można je kupić mrożone. Nie ma ono właściwie określonego smaku. By go nadać, smarujemy każdy arkusz roztopionym masłem. Tak przygotowane arkusze dociskamy do siebie i układamy na dnie brytfanny. Dzięki temu zapiekany farsz zyska formę zapiekanki. 

 

Wieprzowina w cieście filo

4 arkusze ciasta filo
100 g masła
1 cebula
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
200 g świeżego szpinaku
200 g sera pleśniowego blue
Kilka Ogóreczków konserwowych Smak
Kilka Oliwek czarnych Smak
Olej rzepakowy

Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony, Przyprawa do wieprzowiny, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.  

Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem. Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody. Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka. Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.

 

 

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super przepis, polecam
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczna propozycja :)

Dodaj komentarz