Aktualności Doradcy Smaku

23.05.2014147976

12 pomysłów na truskawkę

Ceny truskawek właśnie zaczynają spadać, dlatego też na całego może ruszyć domowa kuchnia truskawkowa. Chyba każdy ją lubi, nie tylko dzieci...

Na początku, kiedy delektujemy się pierwszymi truskawkami, są one zbyt cenne, by przyrządzać z nich wymyślane desery. Pierwsze truskawki najlepiej smakują solo, ewentualnie z dodatkiem cukru. Dalej zwykle dodajemy śmietanę lub przyrządzamy orzeźwiający koktajl.

Kulinarne szaleństwo
Ale wraz z czerwcem rusza pełnia sezonu a przystępne ceny zachęcają, aby szaleć kulinarnie. Rozmaite desery na ciepło i zimno... od klasycznych domowych lodów po wywodzące się z Wielkiej Brytanii crumble na ciepło czy starą, dobrą owsiankę mogą być czerwcową codziennością. Truskawki dobrze smakują także na śniadanie np. z kaszą manną i jaglaną.
No i nie może zabraknąć kwintesencji deseru na ciepłe dni – sernika na zimno. To jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów. Oczywiście truskawki są doskonałe do wszelkich wypieków – ciast ucieranych, bezowych, drożdżowych czy kruchych.

Truskawka obiadowa
Niemniej truskawka współcześnie jest nie tylko inspiracją do przyrządzania pysznych deserów, ale coraz częściej też do dań wytrawnych, które przełamane słodyczą truskawki zyskują zupełnie nowy wymiar – na przykład ryby, filet z indyka, kurczaka czy kaczki, polędwiczki wieprzowe czy sałaty typu roszponka czy rukola.
Kuchnia polska z truskawek potrafi też wyczarować pyszne tradycyjne dania mączne - pierogi, knedle, kopytka, kluski leniwe, pampuchy, racuchy, naleśniki i amerykańskie pankejki, bliny czy też gofry... . Innym hitem truskawkowym jest ulubiony obiad dzieci – ryż lub makaron z truskawkami.

Truskawka z pieprzem

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że truskawki będzie można przyprawić bazylią, pieprzem grubo mielonym czy ostrym chili. Świetnie łączy się z egzotyczną pomarańczą czy wiosennym rabarbarem, kwaśną maliną, np. w koktajlach czy kompotach.

Warto poszaleć kulinarnie z truskawkami, aby w pełni wykorzystać sezon!

Przyprawy do truskawek:

• Wanilia
• Mięta
• Bazylia
• Pieprz czarny
• Chili
• Rozmaryn

Oryginale połączenia:

• Ryby – np. sola, dorsz
• Drób - kurczak, indyk, kaczka
• Sałata – roszponka, rukola
• Szparagi


Czy wiesz, że... ?
• Truskawka wywodzi się od dzikiej poziomki... Zwana jest też poziomką ananasową.
• Polska należy do czołowych pod względem wielkości producentów truskawek na świecie.
• Truskawki są bogate w witaminę C, B, magnez, zawierają błonnik.
• Przed myciem nie należy obrywać szypułek, aby truskawka nie nabrała wody.
• Z suszonych liści truskawek można przyrządzać herbatę.
• Podobno truskawki wybielają zęby oraz zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.
• Truskawki to znane afrodyzjaki, szczególnie w połączeniu z szampanem.
• Uwaga – truskawki mogą uczulać, szczególnie dzieci.

 

Moje sposoby na wykorzystanie truskawek!

Sernik na zimno
Składniki:
4 opakowania serka homogenizowanego
6 jaj
1 l mleka 3,2%
6 łyżek Żelatyny spożywczej Prymat
1,5 szklanki cukru
125 g masła
Świeże owoce i galaretka – wedle uznania

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i masłem. Do masy dodać serki i wymieszać. Mleko zagotować i przestudzone wlać do masy wraz z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną. Z białek ubić pianę, dodać do przygotowanej masy i delikatnie połączyć składniki. Gotową masę serową przełożyć wedle uznania do blachy na spód z biszkoptów i wstawić do lodówki do ścięcia.

Na ściętej masie ułożyć gęsto swoje ulubione owoce i zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

 

Sałatka Finezja z indykiem

Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie (240 g) Sałaty Eisberg Finezja Mix
200 g pokrojonej w paseczki pieczonej piersi z indyka
2 pokrojone pomidory malinowe bez skóry
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
1 pęczek posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku
Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sos:
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Prymat
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

Do dekoracji:
Truskawki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu sałatkowego wymieszać i odstawić na 10 minut. Składniki sałatki wymieszać w dużej misce. Połączyć z sosem, dodać truskawki i posypać ziarnami słonecznika. Podawać.

 

 

 

Doradcy inspirują! Poznajcie przepisy na kulinarne wykorzystanie truskawek

         
Truskawkowe wzgórze   Sernik na zimno truskawkowo-rabarbarowy   Crumble z truskawkami

 

Bazyliowe pierogi z truskawkami

Pavlova z truskawkami i frużeliną Ciasto maślane z truskawkami

 

Sałatka z truskawkami kozim serem i orzechami Truskawkowe caprese z nutką chili Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

Komentarze

Dodaj komentarz