Aktualności Doradcy Smaku

17_013

Schab duszony w jabłkach i musztardzie, przepis z programu Doradca Smaku

Do duszonego mięsa wieprzowego wyjątkowo pasują słodko-kwaśne owoce. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania przepisu na znany i ulubiony przez wielu klasyk – duszony schab. Będzie świetny na ciepło, a także na zimno. Użyjemy najlepszych przypraw i ziół, jabłek, oliwek, musztardy delikatesowej oraz miodu.

Zioła, które wydobędą wyjątkowy aromat mięsa to rozmaryn, oregano, kminek oraz kolendra. Na takiej bazie podsmażymy piękny kawałek mięsa, a aromatyczne przyprawy apetycznie przylgną do mięsa. Tak zrumieniony schab trafia do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się dodatki – cebula, seler naciowy, brązowy cukier, zioła, na których był smażony wraz z sokiem jabłkowym oraz ćwiartkami jabłek.

Serwujemy z jabłkami usmażonymi na patelni oraz z sosem na bazie musztardy delikatesowej. Pyszne.

Składniki: 
1 kg schabu bez kości
2 cebule
Rozmaryn Prymat
Kminek cały Prymat 
Kolendra cała Prymat
Oregano Prymat 
1 łyżka brązowego cukru
250 ml soku jabłkowego
2 gałązki selera naciowego
4 jabłka
Musztarda delikatesowa Prymat 
1 łyżka masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Ziele angielskie mielone Prymat
Oliwki zielone Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w grube plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na suchej patelni podsmażamy rozmaryn, kminek i kolendrę. Kiedy ziarenka kolendry zaczną podskakiwać dodajemy olej rzepakowy oraz oregano. Na patelnię kładziemy oczyszczony schab i obsmażamy z każdej strony na złoto. Usmażony schab solimy do smaku i przekładamy do cebuli.

Na patelnię po smażeniu schabu dodajemy cukier brązowy oraz sok jabłkowy. Chwilę smażymy razem i przelewamy do naczynia żaroodpornego ze schabem. Seler naciowy drobno kroimy, 2 jabłka dzielimy w ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (po 30 min zdejmujemy folię).

Po wyjęciu z piekarnika, schab przekładamy do folii i zawijamy. Sos powstały podczas pieczenia przecedzamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła.

Na patelnię wlewamy miód i podgrzewamy. Do miodu dodajemy pokrojone w grube plastry dwa jabłka. Smażymy aż się skarmelizują. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym.

Pokrojony na plastry schab podajemy na skarmelizowanych plastrach jabłka. Dodajemy również ćwiartki zapieczonych jabłek i selera. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiamy zielonymi oliwkami.

Komentarze

  • 0
    mama-na-medal
    Opublikowano

    manuelka.iw

    Właśnie mąż się zajada schabikiem.

Dodaj komentarz