Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Pieczenie z Robertem Sową: Pieczony udziec jagnięcy

PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I PUREE Z GROCHU

 

Składniki dla 8 osób:

1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien

¼ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki posiekanej mięty

¼ szklanki posiekanej natki

1 łyżka posiekanego rozmarynu

2 posiekane ząbki czosnku

sól

kilka gałązek świeżej mięty

 

Puree z grochu:

300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)

100 g marchewki

100 g ziemniaków

1 ząbek czosnku

Majeranek Prymat do smaku

 

1

 

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.

Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.

Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi.  

 

 

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz