Aktualności Doradcy Smaku

afrykanski-sposob-na-glowke

Afrykański sposób na główkę kapusty, przepis z programu Doradca Smaku

Dzisiaj przepis dla miłośników białej kapusty. Kluczowy będzie tutaj dobór przypraw, które całkowicie odmienią jej smak. Będzie aromatycznie, ciekawie i smacznie! Zapraszam po przepis.

Polacy uwielbiają połączenie białej kapusty i schabowego. Jest to jedno z tych dań, które pojawiają się w polskich domach bardzo często. Dlatego warto znowu je przygotować, tylko tym razem w nieco zmienionej formie.

Aby przyrządzić to danie należy poszatkować kapustę, pokroić w cienkie piórka cebulkę i to wszystko wrzucić na rozgrzany olej. Bardzo ważny jest dobór przypraw – nie obejdzie się bez dużej ilości kminku, która jest obowiązkowo zawsze dodawana do kapusty, dla smaku – chili i sól, a apetycznego wyglądu – kurkuma. 

Na podsmażoną kapustę wykładamy upieczone plastry schabu i całość zdobimy liśćmi bazylii. Danie nie tylko pięknie prezentuje się, ale też wyjątkowo smakuje. Tak niewiele trzeba, aby dobrze znane danie – odmienić i to w taki smaczny sposób.

Składniki:
4 plastry schabu bez kości
¼ główki białej kapusty
1 cebula
3 ziemniaki
5 g cukru kryształu
2 łyżki masła klarowanego
Olej rzepakowy
Do smaku: Goździki całe, Kminek cały, Kurkuma mielona, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny Prymat


Sposób przygotowania:
Z kapusty odcinamy głąb a pozostałą część szatkujemy. Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy na rozgrzany olej. Po chwili dodajemy kilka goździków, poszatkowaną kapustę oraz dużą ilość kminku. Całość smażymy aż kapusta się przyrumieni. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Smażymy ok. 10-15 minut. Następnie przyprawiamy solą, kurkumą i chili do smaku i podlewamy odrobiną wody. Każdy plaster schabu posypujemy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem po 1-2 min z każdej strony. Na talerz wykładamy kapustę, a na niej układamy plastry schabu. Całość możemy ozdobić liśćmi bazylii.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    czy , przy tak krótkim smażeniu schabu nie będzie on twardy?

Dodaj komentarz