Aktualności Doradcy Smaku

142649_9f3b0751-763f-42cf-bfa5-44e985d80a91_max_900_1200_dom-w-tamaryszkach-7-salon

To już pora na... młodą kapustę

Młoda kapusta to poezja smaku. A jej wyjątkowość tkwi w prostocie. W warzywniaku, leżąc obok innych wiosennych cudów jak szparagi, rabarbar czy botwinka, stanowi doskonałe uzupełnienie kompletu sezonowych warzyw. 

Dania z młodej kapusty kojarzą się z kuchnią babci i mamy, rodzinnym domem, początkiem lata. Krucha, miękka w kolorach żywej, wiosennej zieleni jest kwintesencją tradycyjnej kuchni polskiej, blisko natury, tego co zdrowe, proste, smaczne...Ten słodkawy, lekko maślany smak potraw w młodej kapusty wielu osobom kojarzy się po prostu z tym, co najlepsze. Takie proste, dobre i polskie comfort food.

Danie z młodej kapusty wersji najprostszej a zarazem doskonałej, czyli zaprawione śmietaną czy zasmażką z dużą ilością kopru, smakuje najlepiej. Można przyrządzić wielki gar, a wszyscy chętnie będą ją jedli jako dodatek do obiadu czy na kolację z kromką ciemnego chleba razowego z masłem. W wersji na bogato jako bigos z młodej kapusty z grzybkiem i kiełbasą lub jako kapuśniak z młodej kapusty, który też ma swoich fanów. No a gołąbki z młodej kapusty to po prostu przepis na niebo w gębie – klasyczne z ryżem i mięsem czy też w nowoczesnej opcji z komosą ryżową, kaszą bulgur, jęczmienną czy z dodatkiem wyrazistego, hiszpańskiego chorizo. A dla tych, którzy w gotowaniu nie czują się mistrzami, na zachętę warto dodać, że młoda kapusta to prosty przepis na ekspresowe danie, bo poszatkowana udusi się w kilkanaście minut. 

Aby przełamać rustykalny klimat, warto spróbować nietypowych połączeń, np. dodać cieciorkę lub pomidory suszone, które doskonale współgrają z młoda kapustą, a dodadzą jej nowego charakteru. 

 

 

Czym przyprawiać młoda kapustę:

• sól morska
• pieprz czarny mielony lub grubo mielony
• kminek cały lub mielony
• koperek suszony lub świeży

 Tradycyjne dodatki:

  • śmietanka
  • zasmażka
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • grzyby, np. pieczarki

 

Nietypowe dodatki:

  • cieciorka
  • pomidory suszone
  • kasza owsiana
  • szczaw
  • botwinka
  • cielęcina

 

 

Poniżej przepisy na dania z wykorzystaniem młodej kapusty od Doradców.

 

Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami   Młoda kapusta z pieczarkami   Młoda kapusta z kaszą owsianą

 

Bigos z młodej kapusty   Młoda kapusta z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą   Kapuśniak z młodej kapusty

 

Bigos z młodej kapusty z powidłami i cytryną   Zasmażana młoda kapusta z mięsem   Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    Uwielbiam z koperkiem I zielona cebulka

Dodaj komentarz