Aktualności Doradcy Smaku

img_9468

Kebab z kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, Przepis z programu Doradca Smaku

Kebab to potrawa pochodząca rodem z orientu, a w Polsce na ogromną skalę zaadaptowana do trendu fast food. Jedno jest pewne, smakuje niemalże każdemu miłośnikowi mięsa, ale też klasycznie podana w bułce może się znudzić. Poeksperymentujmy zatem z Andrzejem Polanem, który na własny sposób rozprawił się kebabem, jak zwykle wiele dodając od siebie.

Kucharz postanowił dodać daniu polski akcent w postaci upieczonego kalafiora i kilku słodkich i soczystych truskawek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia mięsa z owocami, koniecznie się na to zdecydujcie. Świetnie przemieszane, lecz pasujące do siebie smaki połączą przyprawy – curry oraz kminek.

Składniki:

Kilka różyczek kalafiora 
2 łyżki masła klarowanego 
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Musztarda chrzanowa Prymat
1 cytryna
2 łyżki jabłka prażonego 
1 łyżka majonezu
Ocet winny jabłkowy
4 truskawki
Kilka liści świeżego szpinaku
Owoc granatu
Olej rzepakowy
Do smaku: Kminek mielony, Przyprawa curry, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora kroimy na połówki i układamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy pieprzem oraz solą i smażymy aż kalafior się zrumieni. Następnie przekładamy na blachę z pergaminem, polewamy masłem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 10 minut.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 dużą łyżkę musztardy, przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i kolorowym pieprzem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz prażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Majonez łączymy z przyprawą curry oraz odrobiną octu winnego.

Kotlety podajemy na majonezie. Dodajemy kalafior, dekorujemy truskawkami, liśćmi szpinaku oraz ziarenkami granatu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    Bardzo fajne i pewnie smaczne jedzonko :)

Dodaj komentarz