Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Pieczenie z Robertem Sową

ŁOSOŚ NORWESKI ZAPIEKANY Z SEREM TALEGGIO, FIGAMI I SOSEM BALSAMICO

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g filetu z łososia bez skóry

 

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 gałązki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych

Sok z ½ cytryny

Sól, grubo mielony czarny pieprz  do smaku

 

600 g sera taleggio

8 dużych, dojrzałych fig

3 łyżki jasnego kremu balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

 

1

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.

Łososia piec około 10 minut w temperaturze  180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi,  smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.

Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Dość ciekawy zestaw.Ładnie wygląda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    To muszę zrobić

Dodaj komentarz